Başkan Obama'ya kendi partisinden büyük şok


ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, küresel ticaretten olumsuz etkilenen sektör çalışanlarına destek verilmesini kapsayan Ticari Uyum Yardımı'na (TAA) onay vermedi.

Başkan Barack Obama'nın büyük değer verdiği, aralarında Kanada ve Japonya'nın da olduğu 12 ülkeden oluşan Trans Pasifik Ortaklığı anlaşması için kritik öneme sahip tasarı, Obama'nın partisi Demokratlardan yeterli destek göremeyince Kongre'den geçemedi.

KENDİSİNE EN YAKIN İSİMLERDEN PELOSI'Yİ BİLE İKNA EDEMEBİ

Başkan Obama, tasarının geçmesi için bizzat Kongre'ye giderek Demokrat Parti'nin önde gelen Kongre üyeleri ile yaklaşık 45 dakika görüşmeler yaptı. Soru almadı; oylamanın önemini anlatmaya çalıştı. Ancak Obama, Kongre'de kendisine en yakın isimlerden biri olan Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Demokrat Kongre Üyesi Nancy Pelosi'yi dahi ikna edemedi.

Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada TAA tasarısı 126 evet oyuna karşılık 302 hayır oyuyla reddedildi. Sadece 40 Demokrat Kongre üyesi tasarının arkasında durdu. 144'ü hayır oyu verdi. Cumhuriyetçilerden ise 86 evete karşılık 158 hayır oyu geldi.

TAA, 40 yıl önce Demokratların girişimleriyle çıkarılmıştı. O tarihten bu yana küresel ticaret anlaşmalarından olumsuz etkilenen sektörlerde işini kaybeden çalışanlara yardım sağlanıyordu. Program Kongre tarafından uzatılmaz ise 30 Eylül günü sona erecek.

TİCARET TEŞVİK YETKİSİ'Nİ TIKADI

TAA tasarısının geçmemesi Başkan Obama'nın Kongre'den talep ettiği "hızlı yol" (fast track) denilen 'Ticaret Teşvik Yetkisi'ne de (TPA) engel oldu. Ticaret Teşvik Yetkisi, 211 red oyuna karşılık 219 kabul ile Temsilciler Meclisi'nden onay aldı. Ancak iki tasarının da Senato'dan aynı pakette geçmesi, Temsilciler Meclisi'nin de iki tasarıyı onaylamasını gerektiriyor. Aksi takdirde yasalaşması için Başkan Obama'nın imzasına sunulamıyor.

TPA, Beyaz Saray yönetimine ekstra yetkiler tanımıyor. Ancak Kongre'nin herhangi bir ticaret anlaşmasına yönelik tasarı üzerinde değişiklik yapmasının önüne geçiyor. Yani Kongre sunulan tasarıyı ya kabul ediyor ya da reddediyor. Tasarı üzerinde değişikliğe gidemiyor. Böylece ticaret anlaşmalarında daha hızlı ve seri kararlar alınıyor.

TPA'nın yasalaşmasına engel olan TAA tasarısının gelecek hafta tekrar Temsilciler Meclisi'nin gündemine gelmesi bekleniyor. Ancak büyük bir sürpriz olmadığı takdirde meclisin onayını alması beklenmiyor.

Obama, TPA'ya özellikle Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşmasında hızlı ilerleme kaydedilebilmesi adına büyük önem veriyor.

TPP, ABD, Avustralya, Bruney, Kanada, Japonya, Şili, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Singapur ve Vietnam olmak üzere 12 ülke, aralarında ticaret ve yatırım ortaklığı oluşturulmasını içeriyor. Eğer gerçekleşirse dünyanın yaklaşık yüzde 40'nı kapsayacak. Bu yönüyle TTP, tarihin en büyük serbest ticaret alanı olarak kabul ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Başkan Obama'ya kendi partisinden büyük şok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER