İzmir'in Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, yasama, yürütme ve yargıda yaşadıkları açmazlardan dolayı hizmet üretemez hale geldiklerini söyledi. Soyer, "Sosyal demokrat bir belediye olarak, haksız bir cezalar zinciriyle karşı karşıyayız. Seferihisar Belediyesi, hizmet üretemez duruma getirilmek istenmektedir." dedi.
Başkan Soyer, gazetecilerle biraraya gelerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Seferihisar Belediyesi'nin 17 milyon lira SGK'ya, 14 milyon lira Mal Müdürlüğü'ne borcu olduğunu kaydederek, "Bu borcun 21 milyonluk kısmı, 2009 yılında başkan seçildiğimde vardı. 10 milyon liralık kısmı, 2009'dan sonra ilave oldu. Altı yıl boyunca belediyenin yıllık ortalama bütçesi 30 milyon TL oldu." dedi. Bu borcun onyıllar boyunca süregelen ve artık sürdürülemez hale gelen yapının bir devamı olduğunu savunarak, "Ve bu yapı sadece CHP'li belediyeleri değil, iktidar partisi belediyelerini de içine alan ve büyük borçların altına sokan bir yapıdır. Ankara gibi daha nice belediyenin milyarlarca liralık borçlarını bilmeyen yok. Biz hiçbir zaman bu borçları ödemeyeceğimizi söylemedik, geriye yönelik bir enkaz edebiyatı da yapmadık ancak bugün ellerimize kelepçe, ayaklarımıza pranga vurmak anlamına gelen, hak ve adaletten yoksun ve siyasi olduğu izlenimi veren gelişmeleri takdirlerinize sunmak istiyorum." şeklinde konuştu. Bu borcun belediye olarak har vurup harman savurdukları için doğmadığını söyleyen Başkan Soyer, "Dolayısıyla belediye hizmetlerini sürdürdüğümüz müddetçe, belediyenin gelirleriyle giderlerinin denk hale gelmemesi yasal bir eksiklik olarak karşımıza çıkmadı. Yani ya yanlış harcamalar ya da eksik tahsilatlar nedeniyle bir açık doğmuş olmalıydı ve o takdirde cezalandırılmayı haketmiş olmalıydık ya da denk olmayan bütçe nedeniyle bize atfedilebilecek bir kusur olmadığından bu kadar ağır bir yaptırımla karşılaşmamalıydık. Yani suç yoksa ceza da olmamalıydı." dedi.
'GAYRİMENKULLERİMİZE, HESPLARIMIZA EL KOYULDU'
Başka Tunç Soyer yasama, yürütme ve yargıda yaşadıklarını söylediği açmazları ise şöyle anlattı: "Mevzuat bizi, hem bir kamu kurumu hem bir tacir olarak görüyor. Bu borç ticari bir faaliyet nedeniyle değil, bir kamu hizmeti nedeniyle doğmuştur. Peki bu borç nedeniyle bir başka kamu kurumu tarafından, kamu hizmeti yapamaz duruma getirilmemizin nasıl bir mantığı olabilir? Mevcut yasal düzenleme belediyeleri korumamakta, cezalandırılmasına engel olmamaktadır. Hem SGK hem vergi dairesi, Seferihisar Belediyesi'nin toplam 477 parça gayrimenkulü üzerine haciz koydu. SGK, banka hesaplarımıza el koydu. Bir hukuk devletinde elbette yargı, sığınacağımız son limandır ve buna olan inancımız tamdır ancak yargı, ne yazık ki bildiğiniz gibi yavaş işliyor. O kadar yavaş ki hakkımızı almamız için geçecek süre, hakkımızın ortadan kalkmasına sebep olacak kadar uzun."
SGK ve vergi dairesine de borçlarını ödemek istediklerini kaydeden Soyer, "Talebimiz çok net. Borca yetecek kadar gayrimenkulümüzü teminat gösterelim, hattâ borcu tamamen ortadan kaldıracak şekilde takas edelim, gerisini serbest bıraksınlar." çağrısında bulundu. CİHAN