Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ne yatırım yapmak isteyen kuruluşların önünün açılması durumunda Adana'nın yeniden Türkiye'nin lokomotif şehirden biri haline geleceğini söyledi. Sözlü bölgeden 10 yıldır petrolün aktığını Türkiye'nin baktığını kaydetti.
Adana'da faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu ve her ay farklı bir konu ve konukla bir araya gelen Adana Ekonomi Platformu, Çukurova GİAD'ın ev sahipliğinde toplandı. Platformun son konuğu Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü oldu.
Ev sahibi Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya ile Platform Dönem Başkanı MÜSİAD Adana Şube Başkanı Suat Yahşi'nin açılış konuşmalarının ardından söz alan Başkan Hüseyin Sözlü, Adana'yı ekonomik anlamda sıçratacak ve yeniden ülkenin ilk 4 büyük ekonomisi arasına girmesini sağlayacak gücün, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ne yatırım yapılmasıyla ortaya çıkacağını söyledi.
Başkan Sözlü, "Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin ivedi olarak faaliyete geçirilmesi gerekmektedir. Bunu uzun yıllardır dile getiriyorum. 13 Haziran 2006'den bu yana petrol akıyor. Petrolün transit geçişinin dışında bölge ekonomisine yapabileceği katkıyı oluşturacak, katma değer sağlayacak bir işin içine girilemedi. Siyaseten bununla ilgili çok vaatte bulunuldu ancak bir türlü yerine getirilemedi, halkımızın bununla ilgili artık heyecanı kalmadı. BTC Boru Hattı, dönemin Türkiye, ABD, Gürcistan ve Azerbaycan liderlerinin katıldığı törenle açıldı. Projenin her aşamasını bizzat yaşadık. O zamandan bu zamana dünyanın en verimli ve önemli transit petrol geçiş hattı olarak çalışıyor." dedi.
Bölgede yatırıma talip Azerbaycan SOCAR şirketinin İzmir Aliağa'ya yönlendirildiğini, Doğan Grubu'nun rafineri yapmak istediğinde ise lisans verilmediğini hatırlatan Sözlü, "Türkiye'de faaliyet gösteren TEKFEN'e (Rafineri yapımında dünya markasıdır) de lisans verilmedi. Garipoğlu Ailesi Ceyhanlıdır, müracaat ettiler fakat onlara da lisans verilmedi. Bunun gibi çok sayıda şirket bölgede yatırım yapmak istediği halde izin çıkmadı. Çalık Grubu'nun 5 milyar dolarlık katılımla bir yatırımı olacaktı ancak bu da gerçekleşmedi. 10 yıldır petrol akıyor, biz bakıyoruz." dedi.
VAATLER HAYATA GEÇMELİ
Başkan Sözlü, şunları söyledi: "Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin hayata geçirilmesi, şehrimiz ve bölgemiz için hayati önem taşımaktadır. Petrokimya tesisleri, rafineriler, bunları desteleyecek lojistik altyapı yatırımları noktasında çok büyük fırsatlar var. BTC'de 10 yıl doldu, 25 yıl dolunca Azerbaycan'ın hakkı artacak, taşınacak petrolde Türkiye'nin payı da artacak. BTC için imzalanan anlaşma 25 yıllık ve 10 yıl geride kalmasına rağmen bölgemizle ilgili vaat edilenlerin henüz bir tanesi bile gerçekleşmediyse sorun var demektir."
YENİDEN TÜRKİYE'NİN LOKOMOTİFİ OLURUZ
Adana'nın zaman zaman Gaziantep'le, Kayseri ve Konya'yla kıyaslandığını hatırlatan Başkan Sözlü, "Yerimizde saymıyoruz ama ivmesi düşmüştür Adana'nın. Sermaye tasnifi yapmadan, kimseyi siyaseten ayırmadan sanayicimizi, üreticimizi desteklememiz gerek. Bölgeyle ilgili hükümet üzerine düşeni yaparsa sıçrama gerçekleştiririz, aksi halde yine bir 10 yıl daha bekleriz. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilçe ölçeğinde Ceyhan'ı kurtarır, Adana'yı sıçratır. Adana'yı geçmişte olduğu gibi ekonomik açıdan ülkenin ilk dört ilinden biri yapar. Akdeniz ölçeğinde Akdeniz Bölgesi'ni kalkındırır. Petrokimya tesisleri, rafinerilerle Mersin-İskenderun arasındaki bölgede ekonomik canlılık sağlanır. Bu tip yatırımların etkisi kümülatiftir. Oluşan sinerjiyle ekonomik büyüme katlanarak artar. Yıllık 3-4 milyar dolarlık yatırım alırız ve bunun 2-3 milyar doları yabancı kaynaklı yatırım şeklinde gelebilir. Adana'yı yeniden Türk ekonomisinin lokomotif şehirlerinden biri yapar. Bu konuda hükümete iş düşüyor." diye konuştu.
CİHAN