Yönetimine BDDK tarafından el konulan Bank Asya’nın 30 Eylül 2014 tarihli bilançosuna görüş veren bağımsız denetim firması Ernst&Yo- ung’ın (EY), yılın tamamını kapsayan bilançoya görüş vermemesi bu şirkete BDDK tarafından baskı yapıldığı şeklinde yorumlandı.
Her denetim firmasının yazdığı raporun doğru olduğu anlamına gelmediğini belirten ekonomi bürokrasisinin duayenleriden, eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, Başta BDDK’nın bir kalite kontrolü yapması gerektiğini ifade etti. EY'nin üç ay önce yazdığı raporda herhangi bir olumsuzluk bulunmadığını ve görüş verdiğini ifade eden Cansızlar şöyle devam etti:
ANLAŞILIR ŞEY DEĞİL
"Ama 31 Aralık 2014 tarihli bilançoya görüş vermemesi anlaşılır gibi değil. Ben de inceledim. Bu 'rapora görüş vermiyorum' dedirtecek önemli hususlar bulamadım. Mesela bir müşterisine döviz kredisi kullandırmış, daha sonra bu krediyi yeniden yapılandırmış. Denetim firmasının ‘bunun ödenip ödenmeyeceğini bilemiyorum’ diye açıklama yapması anlamsız. Sen bunu nereden biliyorsun? Yine 2013’te işten çıkarılan bazı yöneticilerin tazminatlarının 2014’te ödenmesini dile getirmesi çok ağır ithamlar.”
YÖN VERİLMELİYDİ
Burada asıl sebebin 3 Şubat’ta TMSF tarafından Bank Asya’ya atanan yönetim olduğunu kaydeden Cansızlar şu noktalara dikkat çekti:
- Her banka yönetimi iç denetim ve bilanço tablolarını imzalayarak denetim firmasına vermek zorunda.
- Ancak yeni yönetim 'yeni geldik' diye hazırlanan verileri imzalamaktan kaçındığı için denetimciye vermiyor.
- Denetim firması da bu bahaneyle yani BDDK ve TMSF’nin baskısı altında kalarak böyle bir yola başvuruyor.
BELKi KÂR AÇIKLAYACAK
- Daha önce yıllarca kâr açıklayan bir banka kendisine uygulanan bir baskıdan dolayı zarar açıklamış. Nereden biliyorsunuz belki 2015’te kâr açıklayacak.
- Ayrıca KAP’a açıklanan denetim raporu aslında yönetim kurulunun kararıyla yapılır. Acaba bu yapıldı mı?
İNGİLTERE’DEN GELİRLER
Bank Asya ortaklarının EY'nin İngiltere’deki genel merkezine yaptığı uyarı ve ihtarı önemli bulduğunu da ifade eden Cansızlar, “Bu dünyada EY’nin güvenirliğinin sorgulanmasına yol açacak. Firma elemanlarını gönderip burada inceleme yaptıracaktır. Konu yargıya gidebilir. Eğer EY suçlu bulunursa Türkiye’deki ofisi kapatılabilir. Daha önce böyle bir vaka yaşandı ve bir denetim firması tamamen kapatıldı” dedi.
ŞİRKETE BASKI YAPILDI
EY'nin Bank Asya’nın bilançosuna ilişkin görüş beyan etmemesini gerektiren hukuki bir çekince olmadığını belirten Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Nuri Aras, şöyle devam etti:
“Burada ilgili denetim firması temsilcilerinin ciddi baskı altında oldukları sonucu çıkmaktadır.
16 aydır Bank Asya üzerinde yaptıkları denetimlerle ve kanunsuz şekilde tasarruflarla itibarı zedeleyen bir zihniyetin söz konusu denetim firmasının temsilcileri üzerinde de baskı kurmuş olması muhtemeldir.
Nitekim görüş beyanında bulunmak istemediklerine ilişkin denetim firmasının yaptığı açıklamaya bakıldığında, değerlendirme yapmak için yeterli ve sağlıklı bilgi olmadığını söylemesine karşın, satır aralarında bankanın faaliyetlerini yürütebilmesine engel teşkil edecek şüphelerin olduğuna yer vermiştir."
YENİ BİR FİRMADAN RAPOR DA İSTENEBİLİR
Bank Asya’nın nisan ayında yapılacak genel kurulunda yeni bir özel şirketten rapor istenebileceğini vurgulayan Doğan Cansızlar şöyle konuştu: “Ayrıca BDDK ve SPK’dan bu firma ve hazırladığı rapor için kalite kont- rolü istenebilir. Eğer genel kurulda yeni şirketten rapor isteme fikri reddedilirse ortaklar konuyu Asliye Ticaret Mahkemeleri’ne taşıyabilirler. Bunu borsada Bank Asya hissesi olan bir yatırımcı bile isteyebilir.”