Gezi eylemlerine katıldıkları için darbe suçuyla yargılanan Çarşı grubunun beraat kararına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti. Temyiz dilekçesinde, grubun darbeye teşebbüs ettiği, bu nedenle beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürüldü.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tüm sanıklara darbe, örgüt ve izinsiz gösteri suçlarından beraat kararı verilmişti. Mahkemenin gerekçeli kararını hazırlamaya devam ettiği sırada Başsavcıvekili Mehmet Akif Ekinci kararı temyiz etti. Yargıtay'a gönderilmek üzere mahkemeye temyiz dilekçesi veren Ekinci, beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu kaydetti.
Olay tarihinde Taksim bölgesinde geniş çaplı gösterilerin yapıldığını belirten Ekinci, bu çerçevede Beşiktaş ilçesinde bulunan Başbakanlık Çalışma Ofisi'nin işgal edilmeye çalışıldığını ifade etti. Eş zamanlı olarak Ankara'da gerçekleştirilen eylemlerle irtibat kurularak buradaki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nin de ele geçirilmesi için irtibatlı olarak hareket edildiği ileri sürüldü.
Hükümetin kanun dışı eylemlerle ortadan kaldırılmaya çalışıldığını savunan Ekici, dilekçesinde, "Yapılan telefon görüşmelerinde 'Park mark benim umrumda değil bana ne yemişim AVM'sini de Gezi Parkı'nı da ağacını da ihtilal başladı, bu hükümeti düşüreceğiz, her gün savaş her gün direniş, Kemalist memalist... Abi yaksınlar kaos var kaosa gidiyoruz. Başbakanlık konutuna saldırı olacak bugün, bu bir iç savaşa dönüşebilir polise güçlü saldıralım ses getirecek bir şeyler yapmamız lazım gösterilerde ölen kişi olursa toplumsal refleksin çok daha fazla artacağı' belirtildiği anlaşılmıştır" dedi.
Yapılan aramalarda ve olay yerinde bazı sanıkların üzerinde sis bombası, gaz maskesi ya da otomatik tabanca mermileri ele geçirildiği anlatılan dilekçede, "Yapılan soruşturma ve yargılama çerçevesinde anlaşılacağı üzere sanıkların Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini kanun dışı olarak devirmeyi amaçladıkları, bu çerçevede kaos oluşturulduğu, İstanbul ve Ankara'daki Başbakanlık binalarının ele geçirilmeye çalışılarak amaçlarına ulaşmaya çalıştıkları." denildi.
Dilekçede, sanıkların atılı suçlar nedeniyle cezalandırılmaları yerine beraat kararının verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu kaydedildi.
Gezi olaylarına katıldığı için darbeye teşebbüs, örgüt kurma yönetme, direnme ve izinsiz gösteriden yargılanan tüm sanıklar bu suçlamalardan beraat etmişti. Mahkeme, sadece 4 sanığa silah ve yasak madde bulundurma gerekçesiyle 5 ay ile 2.5 yıl arasında ceza vermişti.
CİHAN