Batı Avustralya Başbakanı Barnett: Geert'i Avustralya'da istemiyorum


Irkçı Hollandalı politikacının Avustralya ziyareti Batı Avustralya Başbakanı Colin Barnett tarafından da eleştirildi. Barnett, Geert'i istemediğini ve ona devlet binalarını kullandırmayacağını açıkladı.

Avustralyalı senatör John Madigan ise kürtaja karşı görüşleriyle tanınan Amerikalı Troy Newman'a Avustralya vizesi verilmezken, Hollandalı ırkçı milletvekili Geert Wilders'e vize verilmesini sorguladı.

İslam karşıtı görüşleriyle tanınan Geert Wilders, Avustralya'da Hollanda'daki ırkçı partinin bir benzeri olan Australian Liberty Alliance (Avustralya Özgürlük Birliği) isimli siyasi partinin kuruluş törenlerine katılacak.

Avustralyalı politikacı Madigan, sırf kürtaja karşı olduğu için Troy Newman'a vize verilmeyip ülkeden sınırdışı edilirken, ırkçı ve toplumda ayrılıklara neden olan söylemlere sahip olan Geert Wilders'e kolayca vize verilmesine karşı çıkıyor.

Bu tür bir vize ayrımının çok kötü bir örnek teşkil ettiğini belirten Senatör Madigan basına yaptığı açıklamada, "Ülkemizde şu andaki sistemin işleyişine bakacak olursak, çoğunluğun kanaatine uygun olmaması durumunda, düşüncelerinizi ifade etme hakkına sahip değilsiniz. Ama bizim bir demokrasi olarak, tolerans sahibi bir ülke olmamız, gerekmiyor mu? İnsanların düşüncelerini özgürce sergileyebilmeleri gerekirken, şimdi sadece izin verildiği takdirde bunu yapabiliyorsunuz. Bu gerçekten çok kötü bir örnek teşkil ediyor." dedi.

Kanunları uygulamak zorunda olduklarını belirten Avustralyalı yetkililer, ırkçı politikacının ziyaretini pek hoş karşılamıyor. Bunlardan birisi olan Batı Avustralya Başbakanı Colin Barnett, "Geert Wilders'i Batı Avustralya'da istemiyorum. Ayrıca Geert Wilders'in konuşmaları için Avustralya devletine ait binaları kullanmasına da izin vermeyeceğiz." diyerek Wilders'in Avustralya'ya gelmesinden duyduğu rahatsızlığı açıkça ortaya koydu.

Bir diğer Avustralyalı politikacı senatör David Leyonhjelm ise "İnsanları duymak istediklerimiz ve duymak istemediklerimiz olarak sınırlayamayız. Bu açıdan, Geert Wilders'in düşüncelerini söyleme hakkı vardır. Ama biz de onu dinlemek zorunda değiliz." dedi.

İki haftadan bu yana vizesi geciktirilen Wilders sonunda vizeyi almayı başarınca sevincini Twitter hesabından şu sözlerde dile getirdi: "Avustralya vizem onaylandı. Perth şehrine gelip Avustralya Özgürlük Partisi'nin kuruluşuna katılmak için sabırsızlanıyorum."

GEERT'İN SÖYLEMLERİ MÜSLÜMANLARI RADİKAL GRUPLARIN KUCAĞINA İTİYOR

Avustralya medyasında yer alan haberlere göre, ırkçı Hollandalı politikacının Avustralya'da yapacağı İslam karşıtı söylemlerin, Avustralya'daki Müslüman karşıtlarını kışkırtmasından endişe ediliyor.

Batı Avustralya Irksal Eşitlik Kurumu Başkanı Suresh Rajan, "Geert Wilders'in söylemleri Müslümanları toplumun genelinden izole ederek, onları radikal görüşlü kişilerin kucağına itiyor." eleştirisinde bulundu.

Geert Wilders'ın ırkçı partisinden esinlenen Avustralya Özgürlük Partisi, Müslüman kadınların örtünmesinin yasaklanmasını istiyor. Partinin bir diğer isteği, Müslüman ülkelerden gelen göçmenlerin oturma vizesi alabilmesi için en az 10 yıl bekletilmesi.

Geert Wilders 2012 yılında çokkültürlülük karşıtı bir konuşma yapmak üzere Avustralya'ya gelmek istemiş; ancak Avustralya hükümeti Wilders'e vize vermemişti. Wilders 2013 yılında Avustralya vizesi almayı başarmış, fakat Avustralya ziyareti boyunca ülke çapında protesto edilmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Batı Avustralya Başbakanı Barnett: Geert'i Avustralya'da... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER