Madde Bağımlısı çocuklar ve gençleri hayata ve topluma kazandırma amacıyla kurulan Bağımlı Yaşam Evleri Gönüllüleri Derneği (BAYEV), 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü'nde destekçisi kişi ve kurumları ödüllendirdi. BAYEV 2015 Teşvik ve Onur Ödülleri Töreni'nde Cihan Haber Ajansı (Cihan) da ödüle layık görüldü.
Ortaköy Kültür Merkezi'ndeki ödül töreni, uyuşturucu ile mücadelede öne çıkan bir çok ünlü ismi bir araya getirdi. Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, Prof. Dr. Sevil Atasoy, Emniyet Müdürü Zafer Ercan ve Polis Memuru İsa Altun ödül alan isimlerden bazılarıydı.
'2014'TE 648 KİŞİ UYUŞTURUCUDAN HAYATINI KAYBETTİ'
Törende konuşan BAYEV Yönetim Kurulu Başkanı Nurşah Alagöz, ülkemizde uyuşturucu sorunun giderek büyümekte olduğuna dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl doğrudan veya dolaylı olarak 648 kişinin hayatını kaybettiğine değinen Alagöz, "Binlerce gencimiz de uyuşturucudan dolayı ya çalışmıyor, ya eğitimini yarıda bırakmış durumda ya da ne yazık ki en kötüsü suça bulaşmış durumdadır. BAYEV olarak bu gerçekle yola çıkarak, okyanusta bir su damlası olduğumuzu da bilerek birçok gence ve aileye çare olmaya çalıştık." şeklinde konuştu.
Uyuşturucu ile bağımlılık konusunda çok fazla mesafe katedildiği kanısında olmadığını belirten Prof. Dr. Mansur Beyazyürek; "En büyük nedenlerinden bir tanesi de BAYEV gibi kuruluşların olmaması. Ben bunu devlete zaman zaman verdiğim raporlarda da belirtmiştim, mutlaka tıbbı tedaviden sonra, bu kişilerin bağımlı kişilerin, topluma kazandırılması için bir ara istasyon gerekli. İşte BAYEV, bunu karşılıyor." değerlendirmesini yaptı.
'25 MİLYON KİŞİ UYUŞTURCU BAĞIMLISI'
Bugün, BM'nin Viyana'daki uyuşturucu ve suç ofisince hazırlanan 2015 dünya raporunun açıklandığını aktaran Prof. Dr. Sevil Atasoy, rapora ilişkin; "Geçtiğimiz yıl dünyada 200 milyon kişi en az bir kere yasadışı bir madde kullandı. 25 milyon kişi, tıbbi olarak bağımlılık tanısı aldı. Ve 200 bin kişi, bir madde yüzünden doğrudan ya da dolaylı bir nedenle de can verdi." bilgisini paylaştı.
Bütün dünya ülkelerinde uyuşturucu madde sorunu ciddi bir biçimde sürmekte olduğunu ifade eden Atasoy, Avrupalıların günde 250 kilo eroin tükettiğini, bu uyuşturucunun da İran üzerinden Türkiye ve Balkanlar üzerinden kitlelere ulaşmakta olduğunu aktardı.
'UYUŞTURUCUDA GÜNEY YOLU REVAÇTA'
2015 dünya raporunda önemli olan bir hususun da Balkan yolunun yanısıra Güney yolunun da önem kazanması olduğunu aktaran Atasoy; "Bu, İran ve Pakistan'ın kıyı kentlerinden büyük ölçüde gemilerle Afrika'ya taşınan eroin ve oradan da eroinin Avrupa'ya aktarılmasından ibaret olan bir yol. Balkan yolunun güneye kaymasının temel nedenlerinden biri, güvenlik güçlerimizin gerçekten çok uzun yıllardır büyük bir başarıyla yürüttüğü arzla mücadeledir. Ancak Türkiye, şu sıralar çok ciddi başka bir tehditle karşı karşıya. O da, Güney sınırlarımızda ciddi bir sorun yaşanıyor. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl, Jandarma ve Genel Kurmay'a bağlı güçlerimiz yaklaşık 40 bin kaçak kişinin Suriye sınırından Türkiye'ye girdiğini tespit etti ve onları engelleyebildi. İnsan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığıyla bir biçimde, doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili bir olaydır. Çünkü bu kişiler, kaçakçıların eline düşmüş olan bu kişiler, kendileri bağımlı olabildiği gibi madde kaçırılmasında da kullanılırlar. Dünyanın her yerinde göçmenlerin böyle bir sorunu da beraberinde getirdiğini biliyoruz. Türkiye, son 15 yılda, uyuşturucu madde bağımlılığı ile hemen hemen hiçbir şey yapmadığı halde, Kasım 2014'ten itibaren bir Başbakanlık genelgesi doğrultusunda, bütün il ve ilçelerinde teşkilatlanarak, taleple mücadeleye, en az arzla mücadelede olduğu gibi ağırlık vermeye karar verdi. Bu çok büyük ve önemli bir adımdır. İl ve ilçe teşkilatlarında koordinasyon kurullarının bulunması, ve hepimizin bir biçimde ister sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve akademisyenler olarak bu mücadelenin, taleple mücadelenin içersine çekilmemiz, aslında bir siyasi iradenin de belirtisidir. Bunun hiçbir biçimde değişmeyeceğini umuyor ve çok daha güçlenerek devam edeceğini görüyoruz." şeklinde konuştu.
Gecede, uyuşturucu ile mücadelede öne çıkan isimlerden Emniyet Müdürü Zafer Ercan ve Polis Memuru İsa Altun da ödüllerini almadan önce kısa bir konuşma yaptı.
Ardından, BAYEV'e katkılarından dolayı kişi ve kurumlara ödülleri takdim edildi. Cihan adına verilen ödülü, Cihan Muhabiri Altan Cankut BAYEV Yönetim Kurulu Başkanı Nurşah Alagöz'den teslim aldı. Ödül töreni sonrası toplu halde fotoğraf çektirildi. CİHAN