BDDK Başkanı'ndan Meclis'te Bank Asya değerlendirmesi


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank Asya'nın satışının olması durumunda bazı sorunların giderilebileceğini söyledi. Yönetiminin BDDK tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesinden sonra katılım bankasının küçülmesi ve çalışanlara 15 gün ücretsiz izin kullandırılması ile ilgili, "...tabii, orası bizim kontrolümüzde değil... Tabii, arkadaşlar, oradaki yeni yönetim bunu muhafaza etmeye çalışıyorlar ama tabii küçülen, kredi vermeyen, yeni bir mevduat gelmeyen bankanın artık yıllık izinleri kullandırarak, elamanlarını böyle izine çıkartarak bu süreci yönetmeye çalışıyorlar. Oranın bir satışı falan söz konusu olursa, yeni bir sahibi söz konusu olursa belki bu süreç engellenmiş olacak." ifadelerini kullandı.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun dün yapılan görüşmelerinde milletvekillerin sorularını cevaplandırdı. Özellikle Bank Asya'ya el konulması ile ilgili yoğun sorulara muhatap olan Akben, el konulma sürecinde önce Bankacılık Kanunu'nun 68'inci ve 70'inci maddelerinin işletildiğini ve sonrasında en ağır yaptırımı öngören 71. maddenin işletildiğini ifade etti. Bank Asya'ya el konulması ile ilgili sürecin 2008 yılında başladığını öne sürdü. Akben, "Bu, tabii, Bank Asya'yla ilgili süreç aslında 2008'den itibaren başlamış bir süreç. Denetimde bir zafiyet falan aslında yok. Orada el konulma hadisesinden sonra da tespit edilen başka hadiseler var." dedi. BDDK Başkanı, çalışanlara 15 gün izin kullandırılması ve katılım bankasının son durumu ile ilgili olarak, şunları aktardı:

"Ha, Bank Asya, tabii, orası bizim kontrolümüzde değil. Oradaki yönetim şu anda tabii sürekli zarar yazdığından artık banka çok küçülmüş durumda. Bu küçülmeyle birlikte tabii eleman fazlalığı ve şube kapatmaları zaten BDDK, TMSF el koymadan önce başlamıştı, 100'e yakın şubeyi kapatmışlardı ve bu süreç orada devam ediyor. Tabii, arkadaşlar, oradaki yeni yönetim bunu muhafaza etmeye çalışıyorlar ama tabii küçülen, kredi vermeyen, yeni bir mevduat gelmeyen bankanın artık yıllık izinleri kullandırarak, elamanlarını böyle izine çıkartarak bu süreci yönetmeye çalışıyorlar. Oranın bir satışı falan söz konusu olursa, yeni bir sahibi söz konusu olursa belki bu süreç engellenmiş olacak."

"BANK ASYA'YA 29 MAYIS 2015'DE EL KONULDU"

BDDK Başkanı Akben, "Bank Asya kâr eden bir bankayken BDDK tarafından el konuldu gibi bir soru vardı. Bu bilgi doğru değil. Bank Asya 2014 yılsonu itibarıyla 825 milyon TL zararla kapattı. El konulma tarihi olan 29 Mayıs 2015 tarihinde 1,2 milyon TL zarar, Haziran 2015 dönemi itibarıyla da 376 milyon TL zarar açıklanmıştır." demesi üzerine CHP'li Üye Aykut Erdoğdu, "1,2 milyar mı, milyon mu?" diye sorunca Akben, "Milyar, milyar TL kapatmıştır." diye düzeltti.

"BANKALARA EL KONULMA HADİSELERİ BİRDEN BAŞLAMIYOR"

BDDK Başkanı Akben başka bir soruya verdiği cevapta ise şunları ifade etti:

"Bank Asya'yla ilgili diğer bir soru vardı. Burada, tabii, biliyorsunuz, bu el konulma hadiseleri birden başlamıyor, önce bizim bir klasik '68'inci madde' dediğimiz, daha sonra '70'inci madde' dediğimiz, daha sonra da '71'inci madde' dediğimiz maddeler işliyor burada. Tabii, bu 68'inci madde kapsamına alındığında banka bu bir el konulma hadisesi gibi algılanmıyor."

Bank Asya'ya el koyma operasyonun 2008 yılına dayandığını ileri süren BDDK Başkanı, "Burada, tabii ki önce bir 68'e alınıyor, bu bir el konulma hadisesi gibi değil, işte bazı kısıtlar getiriliyor, işte şube açması engelleniyor, sermaye koyması isteniyor falan bir süreç geçiriyor. Bunları yapamadıktan sonra da yeni bir süreç başlıyor. Bu, tabii, Bank Asya'yla ilgili süreç aslında 2008'den itibaren başlamış bir süreç. Denetimde bir zafiyet falan aslında yok. Orada el konulma hadisesinden sonra da tespit edilen başka hadiseler var." diye konuştu.

GARO PAYLAN: BANK ASYA'NIN RASYOLARI 2009, 2010, 2011'DE HEP OLUMLUYDU

Komisyonunun HDP'li Üyesi Garo Paylan'ın "Rasyosu olumlu o dönem, 2009, 2010, 2011 hep olumlu. Yeterlilik rasyosu 16, 17. 8 ortalamasının üstünde." hatırlatması üzerine Akben, "Yok, söyledim demin. Yani, sermaye yeterlilik rasyosu tek başına bir gösterge değil tabii, birçok rasyolar var." dedi. Bunun üzerine Paylan, "Ama o dönem güven veriyorsunuz bize 'Bankacılık sistemimiz çok güçlü, rasyomuz yüksek' diye, nasıl güveneceğiz peki?" diye sordu.

BDDK Başkanı Akben, Paylan'ın sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Vallahi şimdi ifade ettiğimiz şu konu ortada. Bankacılıkla ilgili bizim rasyolarımız sadece biz kendimiz denetlemiyoruz, biliyorsun bunlar bağımsız denetim şirketleri tarafından denetleniyor. Türkiye bankacılığı, işte, önümüzdeki günlerde açıklanacak, Basel Kriterleri'ne uyumunu sağlamış, denetimleri tamamlanmış ve bizim de bankacılık sektöründeki denetim artık günlük böyle denetimler veya bir ay sonra gidilmiş, üç ay sonra gidilmiş denetimler değil. Her bankada şu an gruplar var, artık gruplar orada duruyorlar ve denetimler çok daha sıkı, çok daha dikkatli şekilde yapılıyor. O konuda bir endişeye gerek olmadığını düşünüyorum."

CİHAN
<< Önceki Haber BDDK Başkanı'ndan Meclis'te Bank Asya değerlendirmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER