Bebeğin cinsiyetinin ultrason muayenesi ile anlaşılabileceği ifade ediliyor. Gebelik dönemi ile ilgili araştırmaları bulunan Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, muayene için bebeğin belli bir büyüklüğe gelmesi gerektiğini belirtiyor ve "Anne ve babalar bebeğin cinsiyetini en erken gebeliğin 13. haftasında öğrenebilmektedirler. Ancak bebeğin cinsiyetini bebeğin konumuna, genital organının ultrasonda görüntülenebilmesine, ultrason yöntemine ve aygıtına bağlıdır. Bu nedenle de cinsiyetin öğrenilmesi için gebeliğin 20. haftasını beklemek gerekebilir." diyor.
Bebeğin cinsiyeti ile ilgili yanılmaların da olabileceğini dile getiren Fıçıcıoğlu, şunları kaydediyor:
"Bir sonraki ultrason muayenesinde görülen cinsiyet ayrı olabilir. Bu olay çoğunlukla bebeğin genital organının görüntülenememesine bağlıdır. Bebeğin konumunu, genital organını saklayacak şekilde olabilir. Yani bebek kız ise ancak genital organı görüntülenemiyor ise bebeğin erkek olduğuna kanaat getirilebilir. Cinsiyeti kız olarak saptanan bebeklerde yanılma payı, erkeklere oranla daha fazladır. Bebeğin cinsiyeti erkek ise ultrasonda bir yanlışlık olma riski daha gerilerdedir."
Fıçıcoğlu, ultrason muayenesi dışında da bebeğin cinsiyetinin öğrenilebileceğine işaret ediyor. Prof. Dr. Fıçıcoğlu, bu konuda şu açıklamaları yapıyor:
"Hamilelik süresi içinde anne karnından alınan amniyon suyu veya koryon villus biyopsisi, kordosentez gibi yöntemler ile kimi kromozomal araştırmalar sayesinde anne karnında bulunan bebeğin cinsiyeti belirlenebilir. Kromozomal incelemelerde cinsiyeti erkek olan bebekte XY, kız olan bebekte XX yapısı görülür.
Ultrason ve kromozomal yapı incelemesi gibi metotların dışında evde uygulanabilen cinsiyet saptama testleri mevcuttur. Fakat bu testler kimi ülkelerde yasaklanmıştır. "
Bebeğin cinsiyetinin saptanması ile ilgili detaylar, http://www.cemficicioglu.com.tr/bebegin-cinsiyeti-ne-zaman-ve-nasil-belli-olur linkinde yer alıyor.
CİHAN