Birçok ülkenin en büyük sorunu olan mülteci meselesi, Belçika'nın da başını ağrıtmaya devam ediyor. Son 1 yıl içerisinde Belçika'daki göçmen sayısı iki katına çıkarak 15 bine yükseldi. Yapılan araştırmalarda Belçika halkının büyük çoğunluğun da artık göçmen istemediğini ortaya koydu.
Ortadoğu, Afrika ve dünyanın başka yerlerinde devam eden savaşlar ve yoksulluk dünya genelinde bir mülteci akınına neden oluyor. Milyonlarca Suriyeli değişik ülkelere sığınmak zorunda kalırken dört yıldır devam eden iç savaşta 200 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Farklı Avrupa ülkelerinde güvenilir yaşam ortamı arayan mülteciler Belçika'nın kapısını da çalıyor.
Belçika Federal İçişleri Bakanlığına ait Mülteciler Genel Komiserliği (CGVS) aylık yayınladığı raporuna göre Belçika'ya iltica başvuruları geçtiğimiz ay zirve yaptı. Geçtiğimiz seneye nazaran iltica başvuruların son aylarda arttığı gözlemlenirken, 2015 yılında temmuz ayına kadar Belçika'ya toplam 12 bin 133 mültecinin de giriş yaptığı açıklandı. Mültecilerin en çok Irak ve Suriye'den geldiği bilgisi verilirken bu sayının gelecek aylarda artacağı belirtildi. Şu anda Belçika'da toplam 14 bin 559 mülteci var.
BAKANLIK ÖNÜNDE MÜLTECİ KUYRUKLARI
Her gün sabahın erken saatlerinden itibaren Brüksel'de bulunan Federal İçişleri Bakanlığının önünde kuyruğa giren yüzlerce mülteci iltica başvurusunda bulunuyor. Bekleme salonlarında yeterli kapasitenin olmadığı gerekçesiyle sıraya girenlerin bir kısmı içeri alınamıyor ve ertesi gün gelmeleri rica ediliyor. Kapasite sorunundan dolayı Bakanlık, mülteci merkezlerine mültecilerin yerleştirilmesi için bir hafta içinde 900 adet ek çadır kurdu.
MÜLTECİ SAYISI DAHA DA ARTACAK
Belçikalı tümgeneral Marc Compernol katıldığı bir radyo programında Ortadoğu'daki çatışmalar devam ettiği sürece Belçika'ya mülteci akının devam edeceğini söyledi. Compernol, mültecilerin gelmelerini duvarlarla engelleyemeyeceklerini, insanların çok şey kaybettiğini ve bu yüzden kaybedecekleri başka bir şey olmadığını ifade etti.
AVRUPA ÜLKELERİNE KOTA SİSTEMİ
Avrupa Komisyonu Mayıs ayında sığınmacıların Avrupa ülkeleri arasında dengeli olarak paylaştırılması amacıyla 'kota sistemini' hayata geçirdi. Avrupa Komisyonu Belçika'nın toplam mültecilerden yüzde 2,91'ini barındırmasını istedi. Federal Göç ve İltica Bakanı Theo Francken, Belçika'nın uzun zamandır ilticaya önem verdiğini ve mülteci sayısının Avrupa ortalamasının üstünde olduğunu aktardı.
Bu arada IPSOS şirketinin bir araştırmasına göre Belçikalıların yüzde 61'nin artık göçmen istemediği ortaya çıktı. CİHAN