Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin elektrik iletim ve dağıtım şebeke uzunluğunda dünyanın en büyük beşinci, Avrupa'nın ise en büyük üçüncü şebekesine sahip olduğunu söyledi. Akkuyu Nükleer Santralin ilk ünitesinin 2022 yılına kadar elektrik üretimine başlamasının planlandığını kaydeden Albayrak, bu çerçevede 307 öğrencinin Rusya'da eğitim aldığını açıkladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının özel bütçe, bütçe, kesinhesap ile Sayıştay raporu görüşülmeye başlandı. Komisyon üyeleriyle tek tek tokalaşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bütçeye ilişkin bir sunum yaptı. Sunumuna 'Bismillah' diyerek başlayan Albayrak Türk ekonomisinin dünyanın 18. ve Avrupa'nın 7. büyük ekonomisi olduğunu ifade etti. Türk ekonomisinin 2003-2014 döneminde ortalama yüzde 4,8 büyüdüğünü ifade eden Bakan Albayrak, "Petrol fiyatlarında yaşanan önemli düşüşler neticesinde oyunun kuralları yeniden belirlenmektedir. Dünyada dengelerin değiştiği, enerji sektörünün son derece dinamik olduğu bu dönemde, enerji talebi artmaya devam eden ülkemizin belirleyeceği enerji stratejisi çok kritik ve uzun dönemli etkileri olacak bir konudur." dedi.
"DOĞAL GAZIN PAYI YÜZDE 32, KÖMÜRÜN PAYI YÜZDE 29"
Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre enerji sektörüne 2015 ile 2040 yılları arasında küresel ölçekte üçte ikisi OECD dışı ülkelerde olmak üzere toplam 68,2 trilyon dolar yatırım yapılacağının tahmin edildiğini kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ülkemiz birincil enerji talebi 2014 yılında 123,9 milyon TEP olarak gerçekleşmiştir. Birincil enerji talebi içerisinde; Doğal gazın payı yüzde 32,5, kömürün payı yüzde 29,2, petrolün payı yüzde 28,5, hidrolik enerjinin payı yüzde 2,8, hidrolik dışı yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 6,7, diğer kaynakların payı ise yüzde 0,3'tür."
Türkiye'de 362 adedi güneş, 9 adedi rüzgar, 24 adedi termik, 1 adedi hidrolik santralı olmak üzere toplam 396 adet lisanssız santral mevcut olduğunu belirten Berat Albayrak, "2002'de 44.544 km olan elektrik enerjisi iletim hattımız yapılan yatırımlarla 2015 yılı sonu itibarıyla 56.892 km'ye çıkarılmıştır. Elektrik enerjisi dağıtım hattımız ise 2002 yılında 812.399 km iken bugün itibarıyla 1.100.000 km'yi aşmıştır. Toplam elektrik iletim ve dağıtım şebeke uzunluğumuz mevcut haliyle dünyanın en büyük beşinci, Avrupa'nın ise en büyük üçüncü şebekesidir." diye konuştu.
"NÜKLEER ENERJİNİN ÜLKEMİZDE ELEKTRİK ÜRETİM AMAÇLI KULLANILMASI ELZEMDİR"
Bakan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Enerji arz güvenliğimizin sağlanması adına yenilenebilir enerjinin yanı sıra nükleer enerjinin de ülkemizde elektrik üretim amaçlı kullanılması elzem bir husustur. Dünyada nükleer enerjinin kullanımına baktığımızda elektrik enerjisi üretiminin yaklaşık yüzde 11'nin nükleer enerjiden sağlandığı görülmektedir. Fransa elektrik üretiminin yüzde 74'ünü, ABD yüzde 19'unu, Almanya yüzde 15'ini, nükleer enerjiden karşılamaktadır."
"307 ÖĞRENCİMİZ RUSYA'DA NÜKLEER MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ ALIYOR"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Akkuyu Nükleer Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ÇED olumlu kararı ve EPDK'dan 3 yıl süreli önlisans alınmış olup, İmar Planı çalışmaları tamamlandığında inşaat faaliyetleri bütün yönleriyle başlayacaktır. Santralin ilk ünitesinin 2022 yılına kadar elektrik üretimine başlaması planlanmaktadır. Santralin gerek inşaatı gerek işletimi sırasında mümkün olduğunca yeterli ve yetkin insan gücünün eğitilmesi, çalıştırılması ve insan kaynakları potansiyelimizin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda 2010 yılından beri Rusya'ya nükleer mühendislik eğitimi almak üzere 2 ayrı üniversiteye öğrencilerimiz gönderilmektedir. Şu anda toplam 307 öğrencimiz Rusya'da nükleer mühendislik eğitimi almaktadır." diye konuştu.
"KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 15'LERE DÜŞÜRÜLDÜ"
Kayıp-kaçak oranlarının azaltılması konusunun öncelikli hedeflerin başında geldiğini belirten Albayrak, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu alandaki yoğun çalışmalarımız ve alınan tedbirler neticesinde ülke genelinde kayıp-kaçak oranları yüzde 25 düzeylerinden yüzde 15 düzeylerine kadar düşürülmüştür. Özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerine ise kayıp kaçakları azaltma zorunluluğu getirilmiş olup Ülkemiz genelinde kayıp kaçakta 2016 yılı içinde de azaltma yönlü hedeflerimiz belirlenmiştir." CİHAN