Orta Asya'nın önemli doğalgaz ülkesi Türkmenistan, doğalgaz ihraç yollarını çeşitlendirmek için bir takım projeler geliştiriyor. Rusya, Çin ve İran'a doğalgaz ihraç eden Aşkabat yönetimi, şimdi de rotayı Güney Asya ve Avrupa'ya çevirdi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Avusturya ve Slovenya'yı kapsayan 4 günlük Avrupa turundaki ana gündemi enerji alanındaki işbirliğini geliştirmek.
Avusturya ve Slovenya ziyaretlerinde ülke liderleri ile görüşen Berdimuhamedov, doğalgaz ihraç yollarını çeşitlendirmek için çaba gösterdiklerini söyledi. Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile bir araya gelen Türkmen lider Berdimuhamedov, Avrupa liderlerine Türkmenistan'ın enerji siyasetini anlattı.
Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Viyana ziyaretinin ardından Slovenya'ya geçerek, Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile bir araya geldi. Liderler, enerji ve ulaşım sektörü başta olmak üzere pekçok alanda işbirliği konularını masaya yatırdı. Türkmenistan ile Slovenya arasında özellikle ulaştırma sektöründe işbirliğini öngören bir takım anlaşmalara imza atıldı.
Resmi görüşmelerin ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında, Berdimuhamedov'a Slovenyalı gazeteci Türkmenistan'ın enerji politikasını sordu. Türkmen lider, Türkmenistan'ın doğalgaz ihraç yollarını çeşitlendirme ve enerji kaynaklarının güvenli ve istikrarlı dünya piyasasına ulaştırılması yönünde bir enerji politikası izlediğini kaydetti. Enerji politikalarının küresel enerji güvenliğinin sağlanmasına önemli katkı sağladığını ifade eden Berdimuhamedov, " Türkmenistan halihazırda Rusya, İran'a iki ayrı hattan ve Çin'e her sene 30 milyar metreküp doğalgaz ihraç ediyor. Çin'e ek olarak 10 milyar daha sonra tekrar 25 milyar metreküp doğalgaz ihracatının gerçekleştirilmesi yönünde mutabakat sağlandı. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesinde son aşamaya gelindi. Avrupa'ya doğalgaz taşınması konusu hızlandırıldı. Aşkabat'ta Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye-Avrupa Birliği hattında dörtlü toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, Türkmen gazının Avrupa'ya taşınması görüşüldü." şeklinde konuştu. Berdimuhamedov ayrıca, Türkmenistan'ın en büyük doğalgaz üretici konumunda olduğunu belirterek, sadece Galkınış doğalgaz sahasının rezervinin 26,2 trilyon metreküpe eşit olduğunu ifade etti.
CİHAN