Almanya'nın başkenti Berlin, mülteciler politikasında yeni bir adım attı. Berlin'e gelen mülteciler, geldikleri tarihten üç ay sonra çalışmaya başlayabilecekler. Mültecilerin çalışmaya başlayana kadar geçirecekleri üç aylık süre içinde ise Almanca öğrenmeleri sağlanacak.
Söz konusu uygulama önce pilot proje olarak hayata geçirilecek. Pilot projeyi Berlin Sanayi ve Ticaret Odası (IHK), Federal Hükümet'in kısaca BAMF olarak bilinen Göç ve Uyum Dairesi ile birlikte uygulayacak.
Berlin Sanayi ve Ticaret Odası IHK mültecilere Almanya'ya geldikten kısa bir süre sonra çalışma izni verilmesi konusunda uzun bir zamandır mücadele veriyor. Edinilen bilgilere göre Berlin'e bu yıl sonuna kadar 26 bin yeni mülteci gelmiş olacak.
Mültecilerin Berlin'e geldikten üç ay sonra işe başlayabilmeleri için bir ön çalışma yapılarak hangi mesleklere sahip oldukları tespit edilecek ve daha sonra IHK mültecilere mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde iş bulacak.
IHK Genel Müdürü Jan Eder kentin yerel gazetelerinden BZ'e yaptığı açıklamada "Uzman ve kalifiye işçi açığı ile nüfustaki gerilemeyi dikkate aldığımızda mülteciler Berlin için bulunmaz bir nimet olarak gözüküyor." dedi.
52 yaşındaki Jan Eder pilot proje ilgili çalışmalara önümüzdeki ay başlanacağını bildirdi. Buna göre 1 Ağustos'tan itibaren mülteciler arasında araştırma yapılacak ve hangi meslekleri bildikleri ile iş piyasasında neler yapabilecekleri tespit edilecek. Bilgiler toplandıktan sonra Jobcenter'lere iletilecek. Mültecilerin çalışmaya başlayana kadar geçirecekleri üç aylık süre içinde ise Almanca öğrenmeleri sağlanacak.
IHK- Eyalet Başkanı Eric Schweitzer mülteciler ile ilgili gelişmeyi değerlendirirken sadece Berlin'de değil Almanya çapında yeni iş gücüne ihtiyaç olacağına dikkat çekti ve "Bizim daha fazla göçe ihtiyacımız var. Aksi takdirde ülkenin refahı tehlikeye girecektir." dedi.
YÜKSEKOKULLAR, MÜLTECİLERE SAHİP ÇIKTI
Almanya'ya iltica edenlerin sayısının artması ile birlikte yüksekokulları eğitim ve meslek içi eğitimle ilgili çalışmaları bariz şekilde arttı.
Yüksekokul Rektörleri Konferansı'nın (HRK) 16 eyaletteki rektörler konferansından elde ettiği bilgiye göre yüksekokullar, bilgilendirme toplantılarından hukuki duruma, Almanca kurslarına, psikososyal danışmanlıktan ev bulmaya kadar birçok hizmet sunuyor.
Hizmetler arasında somut para yardımı da var. Bunların arasında dönem harçlarının ödenmesi, yolculuk biletlerinin karşılanması ve burs fonundan faydalanma geliyor.
HRK Başkanı Prof. Dr. Horst Hippler, kafası karışık insanların mülteci akını karşısında tepki vermesini ve yabancı düşmanlığının bazı bölgelerde artmasını endişeyle izlediğini söyledi. Hippler, yüksekokulların gösterdikleri gayretlerle mültecilerin entegrasyonuna önemli katkıda bulunduklarını söyledi.
HRK Başkanı, ülkelerinden kaçtıkları için eğitimle ilgili yeterli miktarda belgeyi ibraz edemeyenlerin üniversiteye başvurmakta zorlandıklarını söyledi. HRK, bu mültecilere perspektif sunmak için üniversiteye giden yolun üzerindeki engelleri kaldırmak için çalışacak.
Üniversiteli mülteciler, kabul edilmelerinden 15 ay sonra BAföG bursu için başvuruda bulunabilecek. CİHAN