Berlin'den Ankara'ya çağrı

Doğu Akdeniz’de tırmanan doğalgaz krizinden kaygı duyduğunu açıklayan Alman hükümeti, Ankara’ya Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınma çağrısı yaptı.

SHABER3.COM

Alman hükümeti Doğu Akdeniz’de tırmanan doğalgaz arama krizi konusunda Türkiye’ye, "gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçın" çağrısı yaparken, Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, "Türkiye’nin provokasyonları kabul edilemez" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul, Alman hükümetinin haftalık olağan basın toplantısında gazetecilerin Doğu Akdeniz’de tırmanan doğalgaz krizi hakkındaki sorularını yanıtladı.

Bölgedeki gelişmeleri, özellikle de Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama faaliyetleri yürütüleceği yönündeki açıklamalarını büyük bir kaygı ile takip ettiklerini söyleyen Breul, "Türkiye’ye gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınma, hukuka aykırı sondaj faaliyetleri yapmama çağrısı yapıyoruz" dedi. 

Uluslararası hukuk vurgusu

Sözcü Yardımcısı Breul, Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi’nde konunun ele alınmakta olunduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Biz bu sorunun ancak diyalog ve uluslararası hukuk zemininde çözülebileceği görüşündeyiz, soruna taraf olan her ülke ne yapılması gerektiğini biliyor, özellikle Türkiye’ye uluslararası hukuk zeminine dönme çağrısı yapıyoruz."

"Türkiye’nin provokasyonları kabul edilemez"

Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ise "Türkiye’nin provokasyonlarının AB için kabul edilemez" açıklamasını yaptı. 

Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye uygulanması düşünülen yaptırımların görüşüldüğü AB dışişleri bakanları toplantısına katılan Roth, "Kıbrıs’ın yanındayız" dedi. 

Bununla birlikte Roth, karşı karşıya olunan çok sayıdaki gerilim ve krize yeni bir krizin eklenmesini arzu etmediklerini de sözlerine ekledi. 

AB dışişleri bakanlarının Pazartesi günü Doğu Akdeniz’deki gerilim hakkında bir açıklama yapması bekleniyor. Alman Bakan Roth, üzerinde mutabık kalınan metnin "dengeli bir dil" ile kaleme alındığını, "tüm seçeneklere açık kapı" bırakıldığını açıkladı. 

AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye somut yaptırımlar uygulanmasını talep ettiği ancak bunun diğer bazı AB üyesi ülkeler tarafından kabul edilmediği belirtiliyor. 

Diplomatlar, üzerinde uzlaşı sağlanan metinin "zamanı geldiğinde" konuşulması gereken yaptırımları da kapsadığı bilgisini aktardı. Bu bağlamda gündemde olan yaptırımlar arasında Ankara ile üst düzey siyasi diyalog toplantılarının sınırlandırılması, katılım öncesi mali yardımların kesilmesi gibi adımlar yer alıyor. 

Muhalefet daha sert tutum istiyor

Alman muhalefet partileri ise Merkel hükümetinin Türkiye’ye karşı daha sert bir tutum sergilemesini istiyor. Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle AB’nin Türkiye’ye somut yaptırım uygulaması gerektiğini savundu. 

"Türkiye’nin hukuka aykırı eylemlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini" söyleyen Dağdelen, "milyonlar tutarındaki mali yardımlar ile Almanya Federal Hükümeti tarafından desteklenen Gümrük Birliği’nin genişletilmesi çalışmaları durdurulmalıdır" açıklamasını yaptı. 
<< Önceki Haber Berlin'den Ankara'ya çağrı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER