Gediz Üniversitesi'nde bir ilke imza atıldı, Toplumsal Değişim ve Dönüşüm Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Türkiye'de, hattâ Ortadoğu'da örneği bulunmayan bu merkez siyaset bilimi, ekonomi, hukuk ve sosyoloji alanında dünya çapında bilimadamlarını biraraya getirdi. Danışma kurulunda Harvard-ABD, Marburg ve Göttingen-Almanya, Maynooth-İrlanda, Oviedo-İspanya, Ege ve Gediz-Türkiye üniversitelerinden 14 akademisyen yer aldı. Merkezin müdürü olan, Gediz Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Can Zeyrek, dünyadaki toplumsal dönüşüm ve değişim süreçlerini İzmir'den izleyeceklerini açıkladı. Başta Türkiye, Ortadoğu ve Balkanlar olmak üzere dönüşümün büyük bir hızla yaşandığı coğrafyalarda çeşitli araştırmalar yapacaklarını dile getirdi.
Yrd. Doç. Dr. Zeyrek, şunları söyledi: "Günümüzde dünya, baş döndüren bir süratle değişiyor, olumlu ve olumsuz anlamda çeşitli dönüşümler gerçekleşiyor. En son IŞİD'le soğuk ve acımasız yüzünü bir kez daha karşımıza çıkaran küresel terör, iç savaşlar, göçler, global eşitsizlik gibi insanoğlunun çözüm bulmak zorunda olduğu pek çok konu var. Gediz Üniversitesi Toplumsal Değişim ve Dönüşüm Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak toplumsal, ekonomik ve siyasal tüm değişimleri, bilimsel kriterleri gözeterek analiz edip çeşitli öneriler geliştireceğiz. Harvard Üniversitesi'nden Prof. Dr. Glenn Paul Jenkins, ülkemizden Prof. Dr. İştar Gözaydın gibi çok değerli pek çok bilim insanının katkısıyla insanlık için önemli çalışmalara imza atacağımıza inanıyoruz. Merkezimiz kurulur kurulmaz bu yönde çalışmalara başladık. Önümüzdeki günlerden itibaren İzmir'de, geniş katılımlı bilimsel organizasyonlar yapacağız. Tüm amacımız, değişim ve dönüşümün sebepleriyle sonuçlarını dünya kamuoyuyla paylaşarak, insanlığın esenliğine katkı sağlayabilmek."
Müdür Yardımcısı, Gediz Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arzu Alvan Bozdereli ise toplumların siyasi, ekonomik, sosyal, hukuki değişim ve dönüşümlerinin çok boyutlu bir süreç olduğuna işaret etti. Özellikle ekonomik gelişmelerin, dönüşümün ana belirleyicisi olabildiğine değindi: "Son dönemde Yunanistan'daki ekonomik kriz, bunun en somut örneklerinden. Komşu ülkemizin geleceğinin şekillenmesinde, bugünün ekonomik koşulları etkili olacak. Ülkemizin 1980 sonrası neoliberal ekonomiye geçişi de hala etkisini sürdürüyor. Danışma kurulumuzda Prof. Dr. Glenn Paul Jenkins gibi ekonomistlerin yer alması, ekonominin hayata etkilerini tespit edebilmemizde elimizi güçlendirecek."
Gediz Üniversitesi Toplumsal Değişim ve Dönüşüm Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu'nda şu isimler yer alıyor:
* Prof. Dr. Glenn Paul Jenkins, Harvard Üniversitesi, ABD
* Prof. Dr. Ursula Birsl, Marburg Üniversitesi, Almanya
* Prof. Dr. Thorsten Bonacker, Marburg Üniversitesi, Almanya
* Prof. Dr. Yalçın Çetin, Marburg Üniversitesi, Almanya
* Prof. Dr. Samuel Salzborn, Göttingen Üniversitesi, Almanya
* Prof. Dr. Fernando Sanchez Bravo-Villasante, Oviedo Üniversitesi, İspanya
* Prof. Dr. Varol Keskin, Ege Üniversitesi
* Prof. Dr. Ertuğrul Deliktaş, Ege Üniversitesi
* Doç. Dr. Özgür Bayram, Maynooth Üniversitesi, İrlanda
* Prof. Dr. İştar Gözaydın, Gediz Üniversitesi
* Prof. Dr. Hasan Petek, Gediz Üniversitesi
* Doç. Dr. Çiğdem Üstün, Gediz Üniversitesi
* Yrd. Doç. Dr. Can Zeyrek, Gediz Üniversitesi
* Yrd. Doç. Dr. Arzu Alvan Bozdereli, Gediz Üniversitesi CİHAN