Meteoroloji dün öğlen 15 sularında betonlaşma ve şehirleşmenin arttığı Tuzla’da 33,9 Kartal’da 32,3, Bakırköy’de 31,5, Kadıköy’de 30,9, Fatih’te 30,8 ve Güngören’de 30 derece hava sıcaklığı ölçtü.
Bunun yanında şehirleşmenin yaşanmadığı ve yeşil alanların bulunduğu Beykoz’da 26,5, Şile ve Arnavukköy Terkoz Barajı’nda 26,4, Adalar’da 25,6 ve Çatalca’da 24,7 derece hava sıcaklığı ölçüldü.
İstanbul Teknik Üniversite’si Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktat Kadıoğlu, betonlaşma ve şehirleşmenin İstanbul’un ilçelerinde ısıları hapsettiğini ve sıcaklıkları arttırdığını söyledi. “İstanbul’da kent ısı adaları oluştu.” diyen Prof. Kadıoğlu, “Sıcaklık kırsala göre daha fazla oluyor. Isıyı muhafaza eden betonlar, asfaltlar geceleyin bunu dışarıya kusuyor.” sözleriyle geceleri sıcaklığın daha da arttığını ve şehir sakinlerinin gece serinliğinden mahrum kaldığını açıklıyor.
Apartmanların son katları tehlikeli
İstanbul’un betonlaşma yaşamayan bölgelerinin daha serin olduğunu anlatan Kadıoğlu, bu bölgelerin imara açılmasıyla aynı akıbetin oralarda da yaşanacağını aktardı. İstanbul’da sıcak hava dalgaları, küresel ısınma ve kent ısı adaları aynı döneme denk gelmesiyle büyük risklerin oluşacağı uyarısında bulunan Kadıoğlu, Avrupa’da 2003 yazında 70 bine yakın kişinin bu yüzden hayatını kaybettiğini söyledi.
İstanbul kent merkezinde yaşayanlara da uyarılarda bulunan Kadıoğlu, “Kent ısı adaları, Sıcak hava dalgaları ve küresel ısınmanın da etkisiyle risk grupları için tehlikeler oluşacak. Apartmanların son katlarında yaşayanlar dikkatli olsun. Obezler, kalp rahatsızlığı olanlar, çocuklar özellikle dikkat etmeli.” ifadelerini kullandı.
TMMOB: Kuzey ormanlarının imara açılması İstanbul’u nefessiz bırakacak
TMMOB’nin İstanbul’un Ekolojik Talan Haritası çalışmasına göre, İstanbul’da rant projeleri ısı adalarını oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde Kuzey ormanlarında yapılacak tahribatlar sıcaklıkları daha da artıracak.
Bu bölge kısa süre sonra kendi trafiğini oluşturarak egzoz salınımlarını arttıracak. Yeni yol ve bina yapılaşmalarını tetikleyerek doğal alan tahribatına yol açacak. Sıcaklık değerleri mevsim normallerinin üstüne çıkacak. Barajlardaki su seviyeleri kritik seviyelere kadar inecek. Çok büyük bir kısmı su toplama havzalarında kalan 3. Boğaz Köprüsü bağlantı yolları İstanbul’un önemli içme suyu rezervleri olan Ömerli, Elmalı, Darlık, Alibeyköy, Büyükçekmece, Sazlıdere ve Terkos havzalarını yoğun yapılaşma baskısı altında bırakacak.
Bu bölgede İstanbul’daki özel orman alanlarının yüzde 34’ü, devlete ait orman alanlarının yüzde 46’sı, 2B alanlarının yüzde 38’i, tarım alanlarının yüzde 43’ü yer alıyor.
Kaynak: Yeni Hayat Gazetesi