Adana’da önceki gün etkili olan ve bir saat içerisinde sele neden olan yağmur ekili tarım arazilerini de olumsuz etkiledi. Yağmurun, beyaz altın olarak adlandırılan pamuk hasadıyla aynı zamana denk gelmesi zararı da katladı. Onbinlerce dönüm ekili pamuk arazisinde etkili olan yağmur sonrası pamukta verim ve kalite kaybı yaşandı.
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, sağanak yağmur ve doludan onbinlerce dönüm ekili tarım arazisinin de olumsuz etkilendiğini söyledi. Yağmurun pamuk, dolunun ise ekili bütün bitkilere ciddi zarar verdiğini ifade eden İncefikir, “Yağmur, pamuğun tam da hasat dönemine denk geldi. Pamuğun açtığı bölgelerde ciddi hasar oluştu. Yağmurdan dolayı toprağa dökülmeler oldu.” dedi. Pamuk kozadan çıktıktan sonra yağmur yemesi durumunda verim ve kalite kaybının arttığını hatırlatan İncefikir, “Birincisi yağmur nedeniyle pamukta ciddi bir kalite kaybı oluştu. Hızlı ve şiddetli yağdığı için de yere dökülüp toprağa karıştı, yani verimde azalma oldu. Pamuğun satışında da etkisi görülecek. Kalite kaybından dolayı düşük satılır. Bir iki yağmur yemesi durumundaysa siyahlaşmaya başlar.” diye konuştu.
Doludan narenciye ağaçlarının da olumsuz etkilendiğinin altını çizen İncefikir, dolu yiyen narenciye ürünlerinin ihracat boyutunu tamamen yitirdiğini ifade etti. Bazı bölgelerde ihracata yönelik ekilen Nova, Satsuma gibi ürünlerin doludan etkilendiğini anlatan İncefikir, “Dolu darbesini yiyen ürün yurt dışına gönderilemez artık. Nova, Satsuma gibi ihracata yönelik cins ürünler ihracat boyutunu yitirdi. Bu ürünler aynı zamanda iç piyasada da tutulmuyor. Dolayısıyla bunlar iç piyasaya da sürülemediğinden tarlada kalacak. Bu da çiftçi için büyük kayıp.” şeklinde konuştu.
CHA