Beypazarı esnafı: Olayları konvoyun taşlanması başlattı


Ankara'nın Beypazarı ilçesinde dün gece Doğu ve Güneydoğu kökenli işçilerle Beypazarı halkı arasında yaşanan gerginliğin başlamasına, askerlik şubesinden çıkan bir konvoyun işçilerin yaşadığı mahalleden geçmesinin neden olduğu belirtiliyor. Beypazarı esnafının anlattığına göre, Dağlıca'da 16 askerin şehit olmasına tepki gösteren bir grup genç, dün askerlik şubesine giderek gönüllü askerlik için dilekçeyle başvuruda bulundu. Ardından da oluşturulan bir konvoy, ilçede doğu kökenli tarım işçilerinin yaşadığı Zafer mahallesinden geçti. Bu sırada konvoyun kendileri için geldiğini düşünen özellikle genç yaştaki işçiler, konvoya taşlarla ve sopalarla saldırdı. Olayın ilçede duyulması üzerine de toplanan kalabalık işçilerin bulunduğu yerlere geri geldi ve araçlar yakıldı.

Ankara'nın Beypazarı'nda dün yaşanan gerginliğin ardından sessizlik hakim. Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen çok sayıda tarım işçisinin bulunduğu ilçede dün yaşanan gerginliğin ardından her sokak Türk bayraklarıyla donatılmış durumda. Gece yaşanan olayların ardından çok sayıda işçi şehri terk ederken, bu durum sokaklara da yansımış. Sokaklarda işçilere rastlanmıyor.

SALDIRILARI KONVOYUN TAŞLANMASI BAŞLATTI

Doğu kökenli işçiler kendilerine saldırı düzenlendiğini söylese de Beypazarı esnafı, saldırıları asıl başlatan hadisenin konvoyun işçilerin yaşadığı mahalleden geçerken taşlanması olduğunu söylüyor.

Muammer Taşdelen adlı Beypazarı esnafı, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada olayın başlangıcını şöyle anlattı: "Türkiye genelinde olduğu gibi insanlar teröre tepkisini gösteriyordu. Gündüz saatlerinde Beypazarı'nda onlarca kişi askerlik şubesine müracaat ettileri, 'gönüllü bizi askere alın' diye. Daha sonra şehitler için düzenlenen bir araç konvoyu vardı ki bu araç konvoyu sırasında doğu kökenli ailelerin olduğu mahalleden geçişi sırasında taş atmalarla başladı olay. Direkt müdahale olmadı. O mahalleden gelen onlarca aracın camları kırıldı. Normalde konvoy güzergahının o mahalleden geçmesi başlattı olayları."

Ardından bu taşlamaya tepki olduğunu, özellikle sosyal medyada olayın duyulmasıyla Beypazarlı gençlerin mahalleye geri geldiklerini anlatan Taşdelen, "Daha sonra güvenlik güçleri müdahale etti. Tepki olarak da karşılıklı taşlamalar oldu, sivil halktan yaralananlar oldu." dedi.

SALDIRI OLMASAYDI OLAYLAR YAŞANMAZDI

Doğu kökenli işçilerin Beypazarı'nda tarım sektöründe çalışan insanlar olduklarını belirten Muammer Taşdelen, "Beypazarlının yıllarca ekmeğini yemiş insanlar. Konvoyun geçişi sırasında onlar taş atmasaydı, onlar saldırmasaydı bunlar olmazdı." diye konuştu.

Mahallenin içinden geçen yolun ana alter olduğunu belirten Taşdelen, "Daha önce orada yürüyüşler yapıldı, konvoylar yapıldı, daha önce de araçlar geçti. Organize hiçbir olay yok. Normal araçlar geçerken taşlanmasıyla başladı. Beypazarı da tepkisini gösterdi. Yaralanan Beypazarlılar var, yaralanan polisler var." ifadelerini kullandı.

İŞÇİLER, MEVSİMLİK İŞÇİ DEĞİL

Beypazarı esnafı Taşdelen, buradaki işçilerin de geçici mevsim işçileri olmadıklarını, uzun süredir Beypazarı'nda yaşadıklarını dile getirdi. Taşdelen, "Kesinlikle geçici işçiler değil. 15-20 yıl arasında aynı mahallede yaşayan işçiler. Geçici kesinlikle değil. Mevsimlik değil, kalıcıdır. O mahallede evler de kendilerine aittir." dedi.

BAŞKA YOLDAN GİDİLSEYDİ OLAYLAR YAŞANMAZDI

Dün gece aracıyla konvoyda yer alan bir Beypazarlı ise dün gece olaylarda silah kullanıldığını dile getirerek, "Aşağı yoldan gitseydik hiç birşey olmazdı. Bizi oradan gittiğimiz için taşlamışlar. Onlar, bizi kendilerine geldi sandılar, bundan başladı." şeklinde konuştu.

TARIM ÜRETİCİLERİ ENDİŞELİ

Öte yandan en büyük geçim kaynağı tarım olan Beypazarı'nda dün gece yaşanan olayların tarımı olumsuz etkilediği belirtiliyor. Çok sayıda tarım işçisinin şehri terk etmesinden dolayı birçok büyük çiftçi ve firma, bugün tarladan mahsul kaldıramadı.

Üreticiler, bugün İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı ile bir araya gelerek endişelerini aktardı. Üreticiler ile kaymakamın toplantısı halen devam ediyor.

İŞÇİLERİN GERİ DÖNECEĞİ KONUŞULUYOR

Beypazarı esnafına göre kenti terk edenlerin büyük kısmını çocuklar ve aileler oluşturuyor. Kent içinde görünmeseler de işçilerin gitmediği veya giden az sayıda işçinin de geri döneceği konuşuluyor. İşçilerin büyük kısmının da mevsimlik değil kalıcı işçiler olduğu vurgulanıyor.

ÇEVİK KUVVETİN MÜDAHALESİ

Bunun yanında çevik kuvvetin geç müdahale ettiği iddiaları da dile getirilirken, dün ilçe kaymakamının bir güvenlik zirvesi topladığı, bu zirvede parti temsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının polisin müdahale etmesini istemediği, olayların konuşularak yatıştırılması talebinde bulunduğu bunun üzerine de polisin müdahale için beklediği öne sürüldü. CİHAN
<< Önceki Haber Beypazarı esnafı: Olayları konvoyun taşlanması başlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER