Bahçeli'yi en iyi tanıyan isim konuştu: Kendisine biçilen rolü oynuyor...
Devlet Bahçeli, AKP’nin uzun süredir telaffuz etmediği ‘başkanlık sistemi’ni birdenbire yeniden gündeme getirdi. Neden?
Sayın Bahçeli 2002’de erken seçim kararı verip iktidara taşıdığı günden bu yana hep AKP lehine politikalar üretti. 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Ekmeleddin İhsanoğlu’nu kendisine aday olarak öneren kişi Abdullah Gül’dü. Bu öneriye ‘tamam’ diyerek Tayyip Erdoğan karşısında hiçbir şansı olmayan bir vatandaşı aday gösteren, böylece Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesini sağlayan da kendisiydi. Keza 2015’teki genel seçimlerde hiçbir anlaşmaya yanaşmayarak AKP’ye hizmette bulunan da. Son olarak da rafa kaldırıldığı bir dönemde başkanlık sistemini yeniden gündeme getirdi. Tüm bu yaşananlara bakıldığında, Bahçeli’nin MHP için değil de başka bir amaç için çalıştığı ortaya çıkıyor.
Hangi amaç?
Uzun süredir ben de bu sorunun yanıtını arıyorum. Elbette bu konuya dair benim de kulağıma gelen bazı bilgiler var fakat somut veri olmadan konuşmayı doğru bulmuyorum.
Sözünü ettiğiniz bu ‘farklı amaç’ MHP’liler tarafından da görülüyor mu?
MHP’lilerin yüzde 90’ı, Bahçeli’nin başkanlık sistemiyle ilgili tavrına tepkili.
Bahçeli, ‘başkanlık sistemi’ çıkışının ardından Başbakan Yıldırım’la görüştü. Üstelik sizin söylediğinize göre MHP’liler de bu duruma tepkili. Bu durumda MHP’nin, tek kişinin sözünün geçtiği bir parti olduğunu söyleyebilir miyiz?
Türkiye’de parti içi demokrasi bir masaldan ibarettir. Az önce sıraladığım, AKP’nin işine yarayacak tüm o kararları Bahçeli tek başına aldı. Tek tek MHP kurmaylarına sordum, haberleri bile yoktu. MHP’nin tek kişilik bir parti olup olmadığına gelecek olursak, ‘Bahçeli’nin arkadaşları’ diye bir yapılanmanın olduğu ve genel başkanın, kararları, parti yönetiminde olmayan birilerine danışarak aldığı biliniyor. Ancak bu yapının kimlerden oluştuğunu bilmiyorum.
BAHÇELİ KENDİNE BİÇİLEN ROLÜ OYNUYOR
Alnınan kararların kimin işine yaradığına baktığınızda,‘Bahçeli’nin arkadaşları’nın AKP’li olduğunu düşündüğünüz oluyor mu?
Her ne kadar 7 Haziran seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la gizli bir görüşme yaptığı söylense de ben, Bahçeli’nin AKP’lilere danışarak karar aldığı kanaatinde değilim.
AKP’nin, MHP kurultayına müdahale ettiği hatta Bahçeli yerine adaylığını açıklayan isimlerin ihraç edilmesinde de dahli olduğu konuşuldu ama…
Amaç MHP’nin ve milliyetçi oyların kontrol altında tutulması. Bahçeli, milliyetçi oyları kendi çatısında topluyor ve AKP’ye ciro ediyor. Kendisinin meşhur bir lafı vardır ‘siyasi aktör’ diye… İşte o Bahçeli’nin bahsettiği ‘siyasi aktör’ kendisi. Bahçeli’ye bir rol biçilmiş, o da bunu oynuyor.
Bahçeli’ye muhalefet yapan isimler için ‘F..Ö’cü dendi. Bu isimler arasında Cemaat ile bağlantısı olanlar var mıydı?
Genel başkanlığa aday olanların ne Fethullah Gülen, ne Cemaat, ne de başka bir tarikatla ilişkisi vardı. Olmadığını Devlet Bahçeli de, tüm MHP camiası da biliyordu. Bir ara ‘Meral Akşener’i kim finanse ediyor’ diye ortaya bir iddia attılar. Akşener’i finanse edenler MHP il başkanlarından başkası değildi. Yani tüm o mitingler MHP’lilerin öz parasıyla finanse ediliyordu. Akşener ise yalnızca yol parasını ödüyordu.
BİLAL SÖYLEMİ TİYATROYDU
Bahçeli’nin, 17-25 Aralık yolsuzluk iddialarına işaret ederek Erdoğan’a ithafen “Ver Bilal’i” dediğini hatırlıyoruz. Oradan,‘Al başkanlığı’ noktasına nasıl gelindi?
‘Bilal’ söylemlerinin bir tiyatro oyunu olduğunu düşünüyorum. AKP’ye en ağır eleştirileri yapar, sonra bir bakmışsınız Bahçeli yine AKP’ye destek vermiş. Yine de ‘eleştiriyormuş’ gibi görünerek MHP tabanını bugüne dek peşinden sürüklemeyi başardı.
AKP’ye kesintisiz destek veriyorsa, Bahçeli neden AKP içinde siyaset yapmıyor?
Birilerinin milliyetçi oyları konsolide etmesi gerekiyor. MHP, tek başına iktidar potansiyeli olan bir parti aslında. Bahçeli yerine Akşener olsaydı, bu parti iktidara oynardı. O zaman da AKP diye bir parti kalmazdı ortada. Sadece bu noktaya odaklanmak bile Bahçeli’nin ‘siyasi bir operasyon’ olduğunu anlamaya yetiyor. Bu operasyon sayesinde MHP’yi, barajı kıl payı aşan, bir türlü iktidar olamayan, orta ölçekli bir parti konumunda tutuyorlar.
‘Bugün seçim olsa MHP baraj altında kalabilir’
Sokaktaki MHP seçmeninin Bahçeli’ye bakışı nasıl?
Seçmenin de çoğu Bahçeli’ye karşı. Delege bazında ele alacak olursak, muhaliflere destek yüzde 75 civarında. Tabandaysa yüzde 90 muhaliflere destek veriyor.
Bugün bir seçim olsa MHP barajın altında kalabilir yani…
Tabii, baraja takılma ihtimali var. MHP’ye oy vermeyenlerin yarısı CHP’ye, yarısı da AKP’ye kayar. Bu durum da sonuçta yine AKP’ye yarar.