Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TargeT Teknoloji Transfer Ofisi tarafından, patent farkındalığının artırılması amacıyla düzenlenen 'Bu Fikir Satar' paneli, Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Etkinlikte, iki önemli buluşunu Gaziantep Üniversitesi'ne bağışlayan 6 Bilim adamına Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun tarafından yarışmalarda kazandıkları madalyaları takılırken buluşlardan elde edilen gelirin Tıp Fakültesi öğrencilerine burs olarak verileceği açıklandı.
GAÜN Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kireçci, GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren İşman, İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Ali Doğan Bozdağ, TargeT Teknoloji Transfer Ofisi Uzmanlarından Sedat Öztürk'ün panelist olarak katıldığı etkinliğin değerlendirilmesini yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun 'Fikri Olan Beri Gelsin' sloganına çok değer verdiklerini belirterek, her icadın, düşünmek ve hayal etmekle başladığını ifade etti. Prof. Dr. Coşkun, "Hayal edemiyorsanız bir buluşun, yeniliğin, icadın, inovasyonun olması mümkün değil. Yenilikçi, inovatif, kreatif düşünce artık tabuları yıkarak ve eski köylere yeni adetler getirerek mümkün olduğunu her zaman her yerde söyledim" dedi.
Bu konuda kendi mesleki yaşamından örnekler sunan Rektör Coşkun şunları söyledi: "Asistanlığımı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde yaparken solunum kaslarının tutulmasını gözlemledik. Solunum kasları tutulduğunda hastaya müdahale etmezseniz hasta ölür. Bir gece bu şekilde rahatsızlığı olan bir hasta yattı ve monitör cihazına bağladık. Bu cihaz hastada solunum yavaşlarsa ötüyordu. Aynı gece üç hasta daha geldi. Monitör ise bir tane var. Hemen teksir kâğıdını hastanın göğüs kafesinin ucuna plaster ile yapıştırdım. Küçük bir buluş yapmıştım. Böylelikle hastanın nefes alışını kontrol ettim. Fikrinizi sürekli düşünür ve yorarsanız bir şeyler buluyorsunuz. Belki de öğrenilmiş çaresizliği bırakmak lazım. Yaratıcının verdiği o muhteşem aklın sınırlı olduğunu biliyoruz ama sınırlarının ne olduğunu bilmediğimiz için buluş için sadece düşünmek ve kafa yormak gerekiyor. Tabii düşünenin hakkını teslim etmek olayı, bugün burada bahsedilen fikri sınai mülkiyet hakları konusu önemli. Bu nedenle, herkesin düşüncesini hayata geçirmek ve tescillenmesi için TargeT Teknoloji Transfer Ofisini kurduk ve arkadaşlarımız özveriyle çalışıyor."
"BULUŞ DÜNYA ÇAPINDA BİR YENİLİK İÇERMESİ GEREKİYOR"
Panelin moderatörlüğünü yapan GAÜN Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kireçci, elektrikli diş fırçası başlığı buluşuyla ilgili deneyimlerini paylaşırken, "Eğer bir buluşunuz dünya çapında bir yenilik içeriyorsa ancak o zaman patentlenmesi mümkün olabilir. Buluşla ilgili bir ülkede patent alınması yeterli olmayıp koruma sağlanması amaçlanan her ülkede ayrı ayrı alınması gereklidir. Ancak, buluşla ilgili bir ülkede patent almış olmak diğer tüm ülkelerde de kolaylıkla patent alınabileceği anlamına gelmemektedir. Ayrıca, patent başvurusu hazırlık ve takip aşamalarında profesyonel kişilerden yardım alınmalıdır. Günümüzde sağlanan teşvikler tüm patent giderlerinin karşılanması için yeterli olmaktadır." şeklinde konuştu.
Üst çene tedavisi için yeni bir dental maske sistemi buluşunun hikâyesini aktaran GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren İşman ise "Hayal ettiğim şeylerin kıyılarına daha fazla yaklaştığımı hissederek bu konulara eğildim. Çocukluğumda, arkadaşlarımla sohbet ederken hayal ettiğim şeylerin gerçekleştiğini görmek, hayal etmenin önemi bir kez daha ortaya çıkarıyor. Bu yolda birkaç daha adım atabilmenin gururu ve sevinci içindeyim. Bu aşamaya gelmede Gaziantep Üniversitesi TargeT Teknoloji Transfer Ofisinin cesaretlendirmesinin büyük katkısını gördüm. Çünkü fikrimin hayata geçmesine katkı sağladı. TargeT Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla, İstanbul Buluş Fuarında bu çalışmam ödül aldı" dedi.
BULUŞLARI ÖĞRENCİLERE BURS OLACAK
Cerrahi operasyonlarda kolaylık sağlayan bir aletin yapılması projesi olan 'Bir parçalayıcı' buluşunun patentini, ekibindeki Op. Dr. Cumhur Esin, Op. Dr. Cemal Kara, Op. Dr. Erdal Aktan, Yrd. Doç. Dr. Aykut Soyder, Yrd. Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz ile birlikte Gaziantep Üniversitesi'ne bağışlayan İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Doğan Bozdağ ise şöyle konuştu: "Buluşumuz, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Buluş Fuarı'nda gümüş madalya kazandı ve çok sevindik. Dünyada benzeri olmayan bu alet cerrahi bilimine hizmet edecek. Bir sonraki aşama aletin üretilmesi ve ihraç edilmesi. Bu sayede Türkiye ekonomisine katkı sağlaması mümkün olacak. Bugün burada 'Bir parçalayıcı' adlı buluş Gaziantep Üniversitesine bağışlandı. Buluşumuzdan bize düşecek pay Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerine burs olarak verilecek. Ayrıca bireysel olarak buluşu Op. Dr. Cemal Kara'ya ait olan ve Gaziantep Üniversitesi'ne bağışladığımız Laparoskopik Torbalı Taş Toplama Pensi buluşunun patentinden elde edilecek gelir de yine öğrencilere burs olarak verilecek."
GAÜN TargeT Teknoloji Transfer Ofisinde patent sürecini anlatan Patent Uzmanı Sedat Öztürk de, "Akademisyen buluş fikri ile bize ulaşır. Buluşun içeriğine yönelik sorular yöneltiriz. Buluş bildirim formunun doldurulup teslim alınmasından sonra gizlilik sözleşmesi yaparız. Daha sonra da teslim alınan formun süreçleri başlar. Bu arada artık günümüzde patent araştırması çok kolay. Avrupa Patent Ofisinin, kapsamlı araştıran son kullanıcıya açık bir veri tabanı var. Tamamen ücretsiz olduğu için de herhangi bir maliyet sıkıntısı da yaşamıyorsunuz" dedi.
Etkinliğin sonunda GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TargeT Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Bayram'ın katılımıyla protokol imzalandı. Daha sonra Rektör Prof. Dr. Coşkun tarafından "Bir Parçalayıcı" buluşuyla İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Doğan Bozdağ'a ekibi adına, Üst Çene Tedavisi için Yeni Bir Dental Maske buluşu ile GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren İşman'a da madalya verildi.
tekstil-muhendisligi-ogretim-uyesi-prof-dr-ali-kirecci-gaun-dis-hekimligi-fakultesi-ogretim-uyesi-doc-dr-eren-isman-izmir-universitesi-tip-fakultesi-ogretim-uyesi-ali-dogan-bozdag-target-teknoloji-transfer-ofisi-uzmanlarindan-sedat-ozturk-2048094.htm' style='visibility:hidden; display:none;'>Cihan CİHAN