Bilim dünyasında çığır açacak "kafa nakli" için kas erimesi hastalığına yakalanan 30 yaşındaki Rus Valeriy Spiridonov, gönüllü olduğunu açıkladı. Ölüm riski olan bu operasyon için "uzaya giderken de ölüm riski vardı" diyen Spiirdonov, ne olursa olsun bilim kurgu filmlerini aratmayacak bu operasyonu istediğini belirtti.
Rusya’da bilim dünyasında çığır açacak kafa nakli ile ilgili çalışmalar başladı. Genetik kas erimesi hastalığı olan 30 yaşındaki Rus Valeriy Spiridonov, dünyadaki ilk kafa nakli ameliyatı için gönüllü oldu. Ölüm ihtimalini göze alan Valeriy, sonuç ne olursa olsun bu sayede bilimsel araştırmalara katkı sunabileceğini söyledi. Sputnik’in haberine göre, doğuştan bedenindeki kasların yüzde 90 çalışmadığı için tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayan 30 yaşındaki Valeriy Spiridonov, bilim kurgu filmlerini aratmayacak bir operasyona hazırlanıyor. İtalyan cerrah Sergio Canavero'nun iki yıl sonra gerçekleştirmeye hazırlandığı dünyadaki ilk kafa nakli ameliyatına gönüllü olan Spiridonov, bu zor kararı alma nedenlerini Russia Today (RT) kanalına verdiği röportajda anlattı.
'HAYATIM UZAYABİLİR'
Hastalığının giderek daha kötüleştiğini söyleyen Spiridonov, kas erimesi hastalığına yakalananların 20 yıldan fazla yaşamadığını belirterek kafa nakli ameliyatının hayatını uzatma ve bilimsel araştırma sürecine katkı sunma şansı olacağını ifade etti. Ameliyatın kötü geçme olasılığına hazır olan Valeriy, "Bunu yapmak benim için tek harika fırsat değil; ama ameliyat neyle sonuçlanacak olursa olsun bu sayede gelecek nesiller için bilimsel bir temel oluşacak." dedi. Bilgisayar programı uzmanı Valeriy, teknolojiye ve insanların hayatında ilerleme sağlayabilecek her şeye ilgisi olduğunu belirtti.
'UZAYA GİDERKEN DE ÖLÜM RİSKİ VARDI'
Tıp dünyasında devrim yaratabilecek ameliyatı gerçekleştirecek olan ünlü İtalyan cerrah Sergio Canavero, kafa nakli operasyonunun uzay araştırmaları ile karşılaştırılabileceğini düşünüyor. RT'ye konuşan Canavero, "Ölüm ihtimaline rağmen Rusya Yuriy Gagarin'i, ABD de Neil Armstrong'u uzaya gönderdi. Bu operasyonda ise ihtimaller çok daha iyi." ifadelerini kullandı.
OPERASYON NASIL YAPILACAK?
İşlem sırasında hastanın beyni, beyin hücrelerinin oksijensiz daha uzun süre hayatta kalabilmesi için 10-15 derecede soğutulacak. Kafa, beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişinin vücuduna nakledilecek. Omurilik ultra keskin bir neşterle kesilerek özel bir biyonik yapıştırıcı yoluyla yeni vücuda yapıştırılacak. Canavero'nun sözlerine göre kafa nakli operasyonu yaklaşık 36 saat sürecek ve 11 milyon dolara mal olacak. Operasyondan sonra Valeriy Spridonov, hareket etmesinin önüne geçmek için 3 ila 4 hafta koma halinde tutulacak. Öte yandan birçok doktor, operasyona karşı çıkıyor. ABD Nöroloji Cerrahları Derneği başkanı Hunt Batjer, kafa naklinin 'ölümden daha kötü' sonuçları olabileceğini açıkladı.
CİHAN