Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı, Side'nin en parlak dönemlerini M.S. 2-3. ile M.S. 5-6 yüzyıllarında yaşadığını söyledi. Side'nin dünyanın sayılı antik kentlerinden biri olduğunu ve Pampmhylianın en büyük limanı sahip olduğunu belirten Alanyalı, "Yaptığımız çalışmalarla Side'nin bilim dünyasında hak ettiği yere gelmesini sağlamak istiyoruz. Çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz." dedi.
Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 2015 yılı yaz dönemi kazılarına başladı. Tarihi ören yerinde 6 Temmuz başlayan kazı çalışmaları 11 Temmuz'da sona ereceği belirtildi. Prof. Dr. Alanyalı, antik kentte kazı çalışmasını Anadolu Üniversitesi olmak üzere farklı Üniversitelerden, Avusturya'dan Bilimler Akademisi ve Graz Üniversitesi'nden ve Münih Alman Arkeoloji Enstitüsünden bilim adamlarının katılımıyla 100 kişilik ekiple yaptıklarını kaydetti.
SİDE KAZILARI 100 KİŞİLİK EKİPLE YAPILIYOR
Side'nin en parlak dönemleri M.S. 2-3 ile M.S. 5-6 yüzyılları arası gerçekleştirdiğinin altını çizen Alanyalı, kazı çalışmalarında antik kentin bu dönemlerine ait bulguları ortaya çıkarmak ve yüzyıllar içerisindeki gelişim ve değişimini anlamak için çalışma yaptıklarını vurguladı. Her yıl olduğu gibi bu sene de 100'ü aşkın araştırmacının katılımıyla araştırmaları antik kentte Attiusphilippus Suru, Side Antik Tiyatro ve çevresindeki antik dönem kentsel dönüşümü, Doğu Kapısı ve Piskoposluk Sarayı'nda çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Alanyalı, "Çalışmalar içerisinde Ticaret Agorası denilen kompleksteki İmparatorlar Salonu Anadolu Üniversitesi'ndeki bir doktora çerçevesinde ele alınmıştır. MS 2-3. ile MS 5-6. yüzyıllarda parlak dönemler yaşamış olan antik kentin bu dönemlerine ait bulguları ortaya çıkarmak ve yüzyıllar içerisindeki gelişim ve değişimini anlamak için her yıl olduğu gibi bu yılda çalışmalarımızı yapmaktayız. Pampmhylianın en büyük limanı sahip olan bu en önemli kenti hem Anadolu'nun kültür tarihi açısından hem de önemli bir turizm merkezi olması noktasında önem taşımaktadır. Kazı ekibimizin amacı bu değerleri göz önünde bulundurmak ve bilim dünyasına Side'nin hak ettiği yere gelmesini sağlamaktır." diye konuştu.
SİDE ANTİK KENTTE 68 YILDIR KAZI ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Ülke antik kentlerinde İzmir Efes'ten sonra uzun soluklu ikinci kazı çalışması yapılan yerlerinden biride her yıl 4 milyon turistin geldiği Side Antik Kent. Side Antik Kent'te ilk kazı çalışması ülkenin yurt dışına gönderdiği arkeologlarda Ordiranaryüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel tarafından 1947 yılında başladı. Mansel, antik kente 20 yıl aralıksız kazı çalışması yaptı. Tarihi ören yerinde Mansel'den sonra kazı çalışmasını Prof.Dr. Jale İnan sürdürdü. İnan'ndan sonra kazı çalışmasını Dr. Ülkü İzmirliğil ile Prof.Dr. Mehmet Karanlı devam etti. 7 yıldır da antik kentte kazı çalışmalarını Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Alanyalı tarafından yürütülüyor.
68 yıl içinde antik kentin yüzde 10'nun gün yüzüne çıkarılabildiği belirtiliyor. Mansel ile İnan tarafından gün yüzüne çıkarılan başta tarihi eserler ise Side Müzesi'nde sergilenmekte. CİHAN