Özgür Düşünce Gazetesi'nden Bilal Şahin'in haberine göre, Çengelköy Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi üç genç, okulun yanındaki parkta bonzai içti. Gençler okulun yan sokağında fenalaştı. Bayılarak yere yığılan öğrencilerden birinin sendeleyerek ayakta durmaya çalıştığı görüldü. Öğrencilerin yerde baygın yattığını gören mahalle sakinleri ise 112 Acil Servis'e haber verdi.
İLK KEZ UYUŞTURUCU KULLANMIŞLAR
Olay yerine gelen sağlık görevlileri ilk müdahalenin ardından öğrencileri hastaneye kaldırdı. Durumu ağır olan ve kalbi duran öğrencilerden M., hastanedeki müdahale sonrası hayata döndürüldü. Gençlerin AMATEM'de yapılan tahlillerinde ilk kez uyuşturucu kullandıkları belirlendi.
ÖĞRENCİLER OKULDAN UZAKLAŞTIRILDI
Yapılan tedavinin ardından sağlıkları düzelen öğrenciler için yeni bir kriz de okula dönüşte yaşandı. Okula devam etmelerine izin verilmeyen öğrenciler, tasdiknamaleri verilerek okuldan uzaklaştırıldı. Okuldan atılan gençlerden ikisi eğitim hayatını bitirirken diğerinin ise başka bir okula kayıt yaptırdığı öğrenildi. Okuldan tasdikname ile uzaklaştırılan öğrencilerin yapılan testlerde ilk defa bonzai kullandıkları ortaya çıkmıştı.
Bu durum ilk kez kullandıkları uyuşturucuyla komaya giren gençlerin okuldan da atılarak tamamen uyuşturucu batağına itildiği yorumlarına neden oldu. Uzmanlar, bu tür olaylarda gençlerin kazanılması gerekiğine dikkat çekiyor. Rehabilitasyon çalışmalarına dahil edilmeleri önerisinde bulunuyor.
UYUŞTURUCUDAN KURTARAN BİRİMİN KAPISINA KİLİT VURULDU
İstanbul Narkotik polisinin en aktif bürosu olan ‘Madde Bağımlılığı ile Mücadele Bürosu' geçtiğimiz aylarda kapatılmıştı. Günde yaklaşık beş okulda konferans veren; cami ve kahvehane gibi ortamlarda halkı uyuşturucuyla mücadele konusunda bilgilendirme yapan büronun kapatılması şaşkınlıkla karşılandı.
300 BİN KİŞİYE ANLATTILAR
2012 yılında İstanbul Narkotik Şubesi'nin İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından açılan programa katılarak önemli destekler alan birim ‘Hedef Sensin Madde Kullanımına Hayır' sloganıyla tanıtılan çalışmada tiyatrodan konferansa birçok etkinlik gerçekleştirerek gençler ve ailelerine yönelik çalışmalar yürütmüştü. Hedef Olma Hedefsiz Kalma Projesi ile 2 milyon 300 bin kişiye madde kullanımı ve bağımlılığın zararlarını anlatan birim, Narkotik Eğitim Tırı Organizasyonları ve Eğitim Programları ile 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında 4 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyordu.
ÖLÜMLERDE İSTANBUL İLK SIRADA
Adalet bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanlığı verilerine göre doğrudan madde bağlantılı ölüm olaylarının en çok yaşandığı il 115 kişi ile İstanbul oldu. Bu ili, Antalya, Ankara ve Adana takip etti. İstanbul yüzde 49,6 ölüm oranı ile korkutucu tabloda birinci sırada yer alıyor.
KULLANIM VE BAĞIMLILIK YÜZDE 38 ARTTI
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu'nda yer alan istatistiki veriler, uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığının ürkütücü boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi. Raporda kullanım ve bağımlılığın 2014 yılında yüzde 17 arttığına dikkat çekildi. Son dönemlerde gündeme gelen sentetik uyuşturucu kullanımı ise yüzde 38 arttı. Raporda, 648 kişinin doğrudan veya dolaylı olarak uyuşturucuya bağlı hayatını kaybettiğine yer verildi. Gençlerde bağımlılığı arttırıcı sentetik uyuşturucu hammaddesinin yüksek miktarının merdiven altlarında ve insan sağlığına zarar verecek şekilde üretildiğine de dikkat çekildi.