Bir yılda 8 bin kişi zayıflamak için tüp mide ameliyatı oldu

Prof. Dr. Mustafa Taşkın, zayıflamak isteyen herkesin ameliyat olamayacağını belirtti.

Bir yılda 8 bin kişi zayıflamak için tüp mide ameliyatı oldu

Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın, Türkiye'de son 20 yılda 'Sağlık için tehlikeli şişmanlık hastalığı' olarak tanımlanan 'Morbid obezite' rahatsızlığı nedeniyle 4 bin 750 kişiye ameliyat yapıldığını söyledi. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde görev yapan Prof. Dr. Mustafa Taşkın, "Sadece 2014'te 8 bin hastaya tüp mide ameliyatı yapılmış. Yani 20 yılda yapılan ameliyatların 2 katını sadece 1 yılda yapmışlar. Bu büyük rakam" dedi.

'DENETLEMEK ZOR'

Türkiye genelinde 300 cerrahın, şişmanlık ya da metabolik hastalıkların ameliyatlarını yaptığını aktaran Mustafa Taşkın, şunları söyledi:

"Toplam 30 büyük sağlık merkezi bu ameliyatlarla uğraşıyor. Bu büyük merkezler ameliyatlarla ilgili organize olmuş yerler. Bu güzel. İçinde psikiyatristi, dahiliyecisi, kalp damar cerrahı olan yerler. Önüne gelen hastayı ameliyat etmiyorlar. Bir sağlık kurulundan geçirilerek ameliyatlar yapılıyor. Ama 300 cerrahın ameliyat yaptığı bir ülkede eğitimin ve kurumların nasıl olduğunu bilemiyoruz. Özellikle devletin ameliyatlar için para ödediği merkezlerde denetim var. Ama devletin para vermediği, yani kendi parasıyla gelip ameliyat olan hastaları denetlemek de zor. Neler yapılıyor, nasıl yapılıyor, bunu bilemeyiz. Onun için bunun denetlenerek, ama insanlara engel koyarak değil insanları eğiterek, belirli bir seviyeye getirerek dünya kurallarına uygun ameliyatlar yapmak gerekiyor."

'HERKES AMELİYAT EDİLMEZ'

Fazla kilosundan kurtulmak isteyen herkesin ameliyat olamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Taşkın, şöyle devam etti:

"Fazla kilolardan kurtulmak için tüp mide ameliyatı bir yöntem ama, bununla ilgili 50'den fazla yöntem var. Sadece tüp mide ameliyatı yapılacak diye bir kural yok. Ameliyatın şekline bilimsel kurullar karar verir. Bir kişinin vereceği karar değildir bu. Mesela diyabetik bir kişiye tüp mide ameliyatı yapmanın anlamı yok. Tüp mide ameliyatı kolay ve her yerde yapılabiliyor ama aslında komplikasyonların, kanamaların geliştiği ameliyat da tüp mide ameliyatları. Kilolardan kurtulmak için tek çare ameliyat değildir ve herkes zaten ameliyat olamaz. Vücut kitle endeksi 40'ın üzerinde olanlar ameliyat edilir. Bunun dışındakilerin diyetisyene, dahiliyeciye gitmeleri önerilir. İnsanlar isterse diyetle ve spor yaparak zayıflayabilir. Bu iradeye bağlıdır ama kolay ve hızlı olanı cerrahi yöntemdir."
<< Önceki Haber Bir yılda 8 bin kişi zayıflamak için tüp mide ameliyatı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER