Şehir içi yollarda bisikletlerin ulaşım amacıyla kullanılmasını sağlamak, bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerlerinin planlanması, tasarlanması, yapılması ve işletilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlayan ilgili yönetmelik yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğe göre, bisiklet yolları için hız sınırı azami saatte 25 kilometre olarak uygulanacak. Bisiklet kullanımında sürücü belgesi, kullanıcı yaşı ve cezalara ilişkin hususlarda 13 Ekim 1983 tarihli ve 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak. Yürürlüğe girdiği tarihte mevcut bisiklet yolları 5 yıl içerisinde bu yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilmesine ilişkin geçici madde de eklendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, şehir içi yollarda bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri tasarımına ve yapımına dair yönetmelik; şehir içi yollardaki bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerlerinin tasarım ve yapım kurallarını, bisiklet yollarının şehir içi yollara entegrasyonunu, bisiklet istasyon ve bisiklet park yerlerinin işletilmesini kapsıyor.
Yönetmelikte geçen bisiklet istasyonu, bisiklet park yeri, bisiklet yolu, bisiklet, boyuna eğim, durma çizgisi, engelli, enine eğim, iki yönlü yol, ilgili idare, işaretleme, işaretler, karayolları teknik şartnamesi, kavşak, refüj, şehir içi yolu, taşıt yolu, tek yönlü yol, trafik hiyerarşisi, trafik işaret levhası, TS 10839, TS 11782, TS 12576, TS 7249, TS 9826, UKOME, Yaya kaldırımı, yaya, yeşil bant gibi kavramların tanımları yer alıyor.
Bisiklet yollarının genel esasları, Bisiklet yolları tasarım ve yapım kuralları, yaya kaldırımına yapılacak bisiklet yolları, taşıt yoluna yapılacak bisiklet yolları, park ve bahçeler içerisine yapılacak bisiklet yolları, trafik güvenliği ve hız, bisiklet yolu işaretlemeleri, bisiklet yollarında geçişler, bisikletlilerin ulaşım sistemine entegrasyonu, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri ile ilgili genel hükümler, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri ile ilgili tasarım esasları, aydınlatma, kamulaştırma ve güvenlik maddelerine açıklanıyor.
TRAFİK GÜVENLİĞİ VE HIZ
Yönetmeliğe göre; bisiklet yolları için hız sınırı azami saatte 25 kilometre olarak uygulanacak. Yaya kaldırımındaki bisiklet yolunda enine eğim TS 9826'da belirtildiği gibi taşıt yolu tarafına doğru yüzde 2 olacak şekilde uygulanacak. Bisiklet yollarında uygulanacak boyuna eğimler belirlenmiş tablo değerleri göz önüne alınarak tasarlanacak. Bisiklet yolunun yaya kaldırımında olduğu hallerde, taşıt yolundaki garaj giriş-çıkışlarında araç geçişleri için bisiklet yolu TS 7249 ve TS 10839 standartlarında belirtildiği şekilde yapılacak ve geçişler 50 cm x 50 cm'lik, 50 cm aralıkla beyaz boyanmış zemin ile belirtilecek. Geçişteki kesikli çizgiler arasında kalan bisiklet yolu kısmı sarı ve benzeri uygun renkte aşınmayacak özellikte bir boya ile boyanarak araçlar tarafından fark edilmesi sağlanacak.
Bisiklet yollarının önünde yaya güvenliğini tehlikeye sokacak yerlere hız kesici engeller konulacak. Su tahliye ve benzeri amaçlı mazgallar ise bisiklet tekerleklerinin boşluk bölümlerine girerek meydana gelecek kazaların önlenebileceği şekilde tasarlanacak.
Bisiklet kullanımında sürücü belgesi, kullanıcı yaşı ve cezalara ilişkin hususlarda 13 Ekim 1983 tarihli ve 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak.
CİHAN