BKM'den finansal teknoloji girişimcilerine destek


Finansal hizmetleri daha kullanıcı dostu haline getirerek tüketicilerin finansal hizmetlere erişimine yardımcı olmak için teknolojik ürünler geliştiren girişimcilere destek olmak amacıyla FinTech İstanbul platformu kuruldu. Platforma destek veren Bankalararası Kart Merkezi (BKM)'nin Genel Müdürü Soner Canko, söz konusu girişim ve yatırımlarının çoğunun ödeme sistemleri alanında gerçekleştiğine dikkat çekti. Kendilerinin de doğal olarak destekçi konumunda olduklarını belirtti.

Girişimcilik dünyasında son 2 yıldır en çok duyulan kavramlardan biri olan 'FinTech', finansal hizmetlerin daha iyi, daha hızlı ve daha kolay verilmesi amacıyla finans ve teknolojinin bir araya gelmesi olarak tanımlanıyor. Türkiye'de bu pazarın işlem hacminin 19,6 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Bu alandaki girişimcileri desteklemek amacıyla oluşturulan 'FinTech İstanbul platformu BKM'de düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı. BKM'nin Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye'de bugün FinTech girişim ve yatırımlarının çoğunun ödeme sistemleri alanında gerçekleştiğine dikkat çekti. Dolasıyıla, nakitsiz toplum hedefi doğrultusunda 'FinTech İstanbul'un doğal bir destekçisi konumunda olduklarını aktardı. Canko, ayrıca şunları söyledi:

"Bugün aslında 20. girişimcilik işbirliğimiz yapıyoruz. Fintech İstanbul, iki girişimcimiz tarafından kurulmuş ve Türkiye'de finansal teknolojiler konusu ilk defa işleyen bir platform oldu. Biz de bu fikri çok beğendik, benimsedik, destek verirsek ülkemiz adına çok kıymetli bir faydası olacağını düşündük. Dolayısıyla bugün bizim için çok önemli bir gün. Çünkü; Türkiye'nin yurtdışına bilgi ihraç edebileceği, kendi emeğini, iş gücünü uluslararası sermaye satabileceği çok özel bir çalışmanın günündeyiz. Fintech İstanbul'u desteklemekten de fevkalade mutluyuz."

'FinTech İstanbul' Platformu'nu hayata geçiren öncü isimler arasında yer alan Serkan Ünsal da bu konuda Türkiye'nin de işe gelişmiş ülkelerle birlikte başlama fırsatı olduğunu ve bunu değerlendirmek gerektiğini söyledi. Aynı zamanda Startups.watch kurucusu ve Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü olan Ünsal, "Fintech konusunda ilgi dünyada da çok yeni." diyerek, şöyle konuştu:

"Biz de bu konuda yakın bir zamanda işe başladığımız için bir fırsat var önümüzde. Bu fırsatta girişimcilikte yaşanan sıkıntılar yaşansın istemiyoruz. Neydi bunlar? Girişimci arkadaşlarımızın ellerinde yeni fikirler var, yetenekleri var ama mentore (yol gösterici, akıl hocası) ulaşamıyorlar, çalışana ulaşamıyorlar ve paraya ulaşamıyorlar. Biz, bu sıkıntı fintech girişimciliğinde yaşanmasın dedik. Girişimci adayları ve girişimciler için ortak bir nokta yaratalım. Bu ortak noktaya müşteri olabilecek insanları, bunlara yol gösterebilecek mentorleri, artı yatırım yapabilecek isimleri buraya getirelim. Temel bazı eksiklikleriniz var, eğititimleri de buraya getirelim. Regülasyon olabilir, güvenlik olabilir çünkü bu konular çok önemli konular. Bilgiyi al, müşteriye ulaş, mentore ulaş ve yatırımcıya ulaş. Arkasından zaten başlamış girişimciler için ise bir ileri adım koyalım dedik, o da nedir? Dünyada fintech girişimcileri için en önemli noktalardan Londra ve Singapur'da işbirlikleri yaptık. Bizden çıkan bir girişimi buralarda buluşmalar organize etmeye çalışıyoruz. Bunlar Türkiye dışında da müşteri bulma kapıları açmaya çalışıyoruz."

Platforma öncülük eden isimlerden İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Yazıcı da konunun eğitim ayağına dikkat çekti. Finans sisteminin önemli düzenlemeler, regülasyonlara tabi olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Fintech yatırımcının en olmazsa olmaz eğitimi regülasyondur. Finans dünyası tamamen regülasyonlar ile ortaya çıkan bir yapı. Dolayısıyla bir girişimcinin bunu bilmemesi baştan batmış olması demek." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber BKM'den finansal teknoloji girişimcilerine destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER