Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşmeyle Mücadele Konferansı, Ankara'da ATO Congresium'da başladı. 10 gün sürecek konferansa Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu dönem başkanı olarak katıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve UNCCD İcra Direktörü Monique Barbut, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı (UNCCD COP12) açılışı öncesi, ATO Congresium'da ortak basın toplantısı düzenledi. Ankara'da 10 gün sürecek uluslararası konferans öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Eroğlu, başkentte meydana gelen saldırıdan söz ederek her türlü terör eylemi ve terör örgütünün karşısında olduklarını söyledi.
"Küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklık günümüzün en önemli küresel meselesidir. Yeryüzündeki dört milyar hektardan fazla alanın ve 110'dan fazla ülkede yaklaşık 1.5 milyar kişiyi tehdit etmektedir." diyen COP12 Konferans Dönem Başkanı Veysel Eroğlu, dünyanın her yıl 10 milyon hektar tarım alanının kaybolduğundan söz etti. Dünya nüfusunun yüzde 40'ının su kıtlığı ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Eroğlu, hiç kimsenin açlıktan ölmesini istemediklerini söyledi.
Çölleşmeyle mücadelenin fevkalade önemli olduğunu belirten Eroğlu, Türkiye'de orman varlığını artıran nadir ülkelerden birisi olduğunu vurguladı. Son 12 yılda yapılan çalışmalarla orman miktarını 9 bin hektar arttırıldığının altını çizen Eroğlu, "Biz Türkiye olarak edindiğimiz bilgi ve tecrübeyi de paylaşmaya hazırız. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Özellikle fidan üretimi, ağaçlandırma gibi konularda bilhassa Afrika ülkelerine yardım ediyoruz. Yardım etmeye de devam edeceğiz." dedi.
'TÜRKİYE'DEN AFRİKA'YA 5 MİLYON DOLAR HİBE'
Türkiye'nin Afrika'da 1 milyon 600 kişiye su temin ettiklerini kaydeden Eroğlu, konferanstan çok önemli neticeler alınacağına olan inancını dile getirdi. Eroğlu, çölleşmeyle mücadele kapsamında Türkiye, Afrika'ya 5 milyon dolar hibe edeceğini duyurdu. Türkiye olarak çölleşmeyle mücadele elden gelen her türlü yardım ve çabanın gösterileceği sözü verildi. Eroğlu, Ankara'daki toplantı ile birlikte bir fon kurulmasını talep ettiklerini söyledi.
'ÇÖLLEŞME DÜNYANIN KADERİ DEĞİL'
BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNCCD İcra Direktörü Monique Barbut ise konuşmasına başlamadan önce terör saldırısından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Konferans ile dünyanın Türk milletine verdiği desteğin gösterildiğini kaydeden Barbut, çölleşmenin dünyanın kaderi olmadığının altını çizdi. 2 milyar hektar bozulmuş arazinin olduğunu ifade eden Barbut, her yıl 12 milyon hektarın rehabilite edilebileceğini söyledi.
Bu şekilde iklim değişikliğine de olumlu bir katkının söz konusu olduğunu belirten Barbut, 200 milyon hektarın kurtarılması durumunda çok kısa bir sürede yarım derecelik bir iyileşmenin yaşanacağını kaydetti. Bu konuda bu şekilde somut veri ve hedeflerin konuşulması ve bir karara bağlanmasını beklediğini söyledi. "Bir Ankara hedefi konmalı ve bu şekilde güçlü bir mesaj vermeliyiz" diyen Barbut, araç ve toprağın iyileştirilmesi konusunda her ülkenin bir şeyler yapabileceğini aktardı. CİHAN