Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriyeli mültecilerin sorumluluğunun yalnızca birkaç ülkeye bırakılamayacağını dile getirdi. Ban, mülteci ve göçmen sorunu içinde 5 aşamalı bir plan açıkladı.
Dünya genelinde 60 milyon insanın evini terk etmek zorunda kaldığını, özellikle de Suriye halkı için trajedinin katlanarak devam ettiğine işaret eden Ban, "Ürdün, Lübnan ve Türkiye cömertçe kendilerine iltica etmiş milyonlarca insana destek verdi. Onları alkışlıyorum ama böyle birkaç ülkeye tüm küresel sorumluluk gerektiren bir şeyin bırakılması sürdürülebilir bir çözüm değil." dedi.
SORUNUN ÇÖZÜM YERİ SURİYE
BM'nin Suriyeli mülteciler için küresel sorumluluğu hayata geçirebilmek için beş basamaklı bir yol haritası hazırladığını belirten Ban, bunların ilki olarak sorunun temel sebepleri için çözüm aramak olarak dile getirdi. Bu bağlamda Suriye'de çatışmanın durdurulması için yoğun çaba içinde olduklarını aktaran Ban, politik çözüme tüm ülkelerin daha fazla destek vermesini istedi.
İLTİCACI GÖÇÜNE YASALLIK KAZANDIRILMALI
İkinci olarak mültecilerin geçişlerin kolaylaştırılması ve yasallaştırılması çağrısında bulunan Ban, bu konuda Avrupa Birliği'ne (AB) isim vermeden göndermede bulundu. Mültecileri kanun dışı yollardan Avrupa'ya taşıyan suç ağının adalete teslim edilmesini isteyen Ban, bu tür illegal yapılara ihtiyacın ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Göçmenlerin kısa ve güvenli şekilde gidecekleri yerlere nakledilmelerini isteyen Ban, "Öncelikle yasal koruma ve güven içinde olmaları sağlanmalı. Aile birleşimi, öğrenci vizesi, insani vize, özel sponsorluklar ve işgücü hareketliliği programları gibi daha güvenli ve yasal yolları gerekmekte." dedi.
İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLMEMELİ
Göçmen sorunu için üçüncü adım olarak insan hakları ihlallerine izin verilmemesi gerektiğini dile getiren Ban, "Bizler göçmen ve mültecilerin insan haklarını korumalıyız. Özellikle de artan yabancı düşmanlığı ile ayrımcılığa karşı..." dedi.
Paris saldırılarından sonra özellikle de Müslüman göçmen ve mültecilerin durumuna karşın kaygılarının arttığını belirten Ban, "Teröristlern korku ve toplumu bölme ile yapmayı arzu ettiği ayrımcılığa, bozulmaya karşı bizlerin bilfiil sahada olup mücadele etmesi gerekiyor. Kapıları kapatmayarak birlik, hoşgörü, çoğulculuk ve şefkatle kalplerimizi açarak (mülteci ve göçmenlere) cevap vermek zorundayız." diye konuştu.
FİNANSAL DESTEK VE ORTAK SORUMLULUK
Dördüncü basamak olarak mülteci Ban, finansal desteğin artırılması gerektiğini belirtti. Ban mülteci krizinin çözümü adına beşinci adımı da "Küresel bir yaklaşım benimsenmeli." dedi. BM Genel Kurulu'nda konuşan Ban, hiçbir ülkenin kendi başına bu sorunun üstesinden gelmesine imkan olmadığını dile getirdi.
İngiltere, Kuveyt, Norveç ve Almanya'nın Suriye'deki insani krize çözüm için 4 Şubat'ta Londra'da düzenleyeceği konferansa dikkat çeken Ban, yine bu uluslararası konferansta Suriyeli mülteciler için istihdam ve eğitim imkanlarının sağlanması için de çözüm arayışı içinde olacağını kaydetti.
Londra Konferansı dışında Mayıs 2016'da Dünya İnsani Zirvesi'nin İstanbul'da düzenleneceğini hatırlatan Ban, burada devletlerin yanı sıra özel sektöründe insani sorunlara katkılarının sağlanması için çalışacağını dile getirdi. CİHAN