Adalet Bakanlığı'nın eski İnsan Hakları Dairesi Başkanı ve ihraç hâkim Dr. Talip Aydın sosyal medya hesabından BM kararı sonrasında mağdurların kafasındaki soruları cevapladı.
BM İnsan Hakları Komitesi'nin verdiği son kararla mağdurlar açısında daha mantıklı olduğunu söyleyen Talip Aydın diğer soruları cevapladı
Bu arada Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Eski Başkanı ihraç hakim Dr. Talip Aydın BOLD Medya'ya konuk oldu.
Cenevre merkezli Uluslararası İnsan Hakları Savunucuları Birliği, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Susturulmuş Türkiye’nin Avukatları, İnsan Hakları Savunucuları ve Stockholm Özgürlük Merkezi birlikte kaleme aldıkları dilekçeyi 7 Haziran’da BM İşkenceyle Mücadele Komitesi’ne sundu.
Müracaat eden kuruluşlar, Türkiye’de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı, sağlam delillere dayanan ciddi ve sistematik insan hakları ihlalleri olduğunu vurguladı.
İhraç hâkim Dr. Talip Aydın, Bold'da Fatih Akalan'ın sorularını cevapladı:
1-Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Komitesi'nin Türkiye hakkında genel soruşturma başlatması ne anlama geliyor? Bu soruşturmanın hukuki ve siyasi sonuçları nedir? Bundan sonraki safha nasıl işleyecek?
2-Yapılan basın açıklamasında incelediğimizde Türkiye’de yaşanan olaylarSoykırım ve insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmişBu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
3-Soruşturma başvurusunun içeriği hakkında bilgi verir misiniz?
4-Bm Genel soruşturmasının İşkence altında alınan ifadelere dayanılarak verilen kararlar üzerinde etkisi olacak mı? hüküm alan kişilerin dosyalarına konu nasıl yansıyacak?
5-İşkence yapanları bundan sonra nasıl bir süreç bekliyor,ulusal ve uluslararası Hukuk çerçevesinde işkencecilerin cezalandırılması süreci nasıl işleyecek?