Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Birleşmiş Milletler (BM)'in 2014 yılında dünyanın bir çok ülkesinden 17,2 milyar dolarlık mal ve hizmet aldığını ancak Türkiye'nin bu oran içerisinde yalnızca yüzde 2,2'lik bir orana sahip olduğunu söyledi.
Çıkmaz, BM Satın Alma Semineri'nde konuştu. Türkiye'nin BM'ye 2014 yılı içerisinde 380,5 milyon dolarlık mal ve hizmet satımı gerçekleştirdiğini kaydeden Çıkmaz, bu rakamın yetersiz olduğunu belirtti. Mal ve hizmet alımlarındaki payın arttırılması için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Çıkmaz, "BM satın alımlarının sağlık, ulaşım, gıda ve tarım ürünleri, inşaat ve mühendislik hizmetleri, idari hizmetler ve yakıtlar olduğu göz önüne alındığında ihracatçılarımız için potansiyeli çok yüksek bir pazar fırsatı sunduğu ortaya çıkmaktadır." dedi. BM'nin bu alandaki bütçesinden Türkiye'nin ve ihracatçıların yeterli payı alamadığının altını çizen Çıkmaz, hedeflerinin bundan sonraki hizmet ve mal alımlarında ziraatçıların önünü açmak olduğunu söyledi.
Çıkmaz, "Ülkemizin de yer aldığı BM'nin en fazla alım yaptığı gelişmekte olan ülkelerden Hindistan 1,2 milyar dolar, Afganistan 817,4 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri 573,4 milyon dolar, Rusya 421,4 milyon dolar, Kenya 393,1 milyon dolar tutarında mal ve hizmet satmıştır. Gelişmiş ülkelerden ise yalnızca Amerika Birleşik Devletleri 1,5 milyar dolar tutarında mal ve hizmet satışı gerçekleştirmiştir. BM'nin en çok alım yaptığı ülkelerle kıyaslandığında ülkemizin payının az oluşunun firmalarımızın BM'nin mal ve hizmet satın alımları konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları ve ihalelere katılıp teklif verebilmek için önceden belli usul ve esaslar dahilinde BM Sistemi'ne kayıt olarak akredite olmaları gerektiğini bilmemelerinden kaynaklanmaktadır. İnanıyorum ki bundan sonraki dönemlerde GAİB üyeleri başta olmak üzere Türkiye BM satın almalarında daha etkin rol oynayacaktır." şeklinde konuştu. CİHAN