Suriye’de anlaşma sağlanmadığı sürece bu ülkede teröristlerin kurallarının işleyeceğini belirten Ban, geçtiğimiz beş yıl içinde Suriyelilerin inanılmaz trajedi yaşadığını ifade etti.
Bugün 13 milyon Suriyeli'nin yurt içinde ve dışında olmak üzere acil insani yardıma ihtiyaç duyar duruma düştüğünü anlatan Ban, şöyle konuştu: “Bu acılar ki işte terörizmin ve aşırılığın önünü açtı. Devam eden trajedi ve vahşet, Suriye krizinde aşırıların kök salmasına yol açarken, teröristler için de mükemmel bir zemin sağlamış oldu. Bu nedenle farklı boyutlarda farklı krizlerin oluşmasına yol açmıştır.” Suriye’de yaşanan krizin Viyana sürecini bu bağlamda daha da önemli kıldığına işaret eden Ban, “İlk defa Viyana’da daha önce bir arada oturmayan ülkeler aynı masa etrafında buluşarak sorunun çözümü için müzakere yaptı. 20-23 ülke ile uluslararası organizasyon, sorunun kökünden çözümü konusunda ortak fikre ulaştı.” şeklinde konuştu.
Viyana sürecinden ümitvar olduğunu belirten Ban, “İlgili taraflarca müzakereler neticesinde tercihen ocak ayının ilk haftalarında ülke çapında ateşkes ilan edilmesini bekliyoruz. Sonra yeniden seçim için bir yol haritasının oluşturulmasını gerekecek” değerlendirmesinde bulundu.
Ban, ardından BM Genel Merkezi’nde gazetecilerin sorularını cevapladı. Ban, basın toplantısında Suriyeli silahlı muhalif grupların da toplantılara katılması yolunda bazı ülkelerin girişimde bulunduğunu, bunlar içinde Suudi Arabistan’ın da olduğunu ve kendisinin de bunu desteklediğini dile getirdi.
CİHAN