Boğaziçi Korosu Uludağ Üniversitesi'nde konser verdi


Boğaziçi Korosu'nun şefi Masis Aram Gözbek, konser vermek üzere geldiği Bursa Uludağ Üniversitesi'nde, Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü öğrencileriyle söyleşti. 2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi ile yollarını ayırdıklarını ancak herkesin kendilerini hâlâ "Boğaziçi Caz Korosu" olarak bildiğini belirten Gözbek, çalışmalarını "Boğaziçi Korosu" olarak sürdürdüklerini söyledi.

Üniversiteden ayrıldıktan sonra sponsor ararken metroda verdikleri bir konserin kendileri için dönüm noktası olduğunu ve amaçlarına ulaştıklarını anlatan Masis Aram Gözbek, "Kemikleşmiş koro algıları yıkıldı bu konserle. Her kesimden insanın olumlu eleştirilerini aldık, çok beğenildik." dedi. Halen 35, 40 ve 50 kişilik üç koroyu çalıştırdığını söyleyen Gözbek, bir öğrencinin, "Koroya yeni sesleri nasıl alıyorsunuz?" sorusuna ise şu cevabı verdi: "Koroya girebilmek için müzikle ilgilenmek gerekmiyor. Zaten 35 kişilik koroda, ancak beş kişinin müzikle bir ilgisi vardır, diğerleri başka işlerde çalışan insanlar. Müzik bilgisi ve süper yetenekli olması gerekmiyor. Yetenekten ziyade disipline, çalışkanlığa ve algılarının açık olmasına önem veriyoruz. İki aşamalı bir sınav yapıyoruz. Birinci aşamada şarkı söyletiyoruz, ses ve ritm tekrarları yaptırıyoruz. İkinci aşamada ise çok sesli parçalardan ödev veriyoruz, çalışıp geliyorlar. Bireysel olarak iyi şarkı söyleyemeyen, koroda çok iyi söyleyebiliyor. Seçildikten sonra haftada iki gün çalışıyoruz ve yedi ay içinde çok olumlu eleştiriler alacak düzeye geliyorlar."

'DELİLİK, CESARET VE VAZGEÇMEMEK'

Müzik öğrencilerinin sorularını cevaplayan Gözbek, 1987 yılında İstanbul'da doğduğunu ve 3 yaşında, oyuncak bir melodikayla müziğe başladığını söyledi. Ailesi onun bir bilimadamı olmasını beklerken üniversitedeki matematik öğrenimini bırakıp müziğe yöneldiğini, 2007 yılında Boğaziçi Caz Korosu'nun şefliğini üstlendiğini ve bu süreçte birçok ülkede yarışmalara katıldıklarını anlattı. Yılda 50'den fazla konser verdiklerini kaydeden Gözbek, yaptıklarını "delilik ve cesaret" olarak niteliyor. Bütün olumsuz şartlara rağmen vazgeçmemenin başarıya ulaştırdığını vurguluyor. Anadolu türkülerini, çağdaş Türk bestecilerini ve caz parçalarını çok sesli söyleyen koro, birçok ülkede şampiyonluklar elde ederek, onlarca kez Türk bayrağını yurtdışında dalgalandırmış ve İstiklâl Marşı'nı dinletmiş. CİHAN
<< Önceki Haber Boğaziçi Korosu Uludağ Üniversitesi'nde konser verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER