Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan Ayasofya Orhan Camii’nin eski tuğla duvarlarına monte edilen cam kapı tarihe yapılan katliamı bir kez daha göz önüne serdi.
Tarihi MÖ 4`üncü yüzyıla kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik geçtiğimiz günlerde , Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Miras Geçici Listesine girmişti. Ancak İznik Ayasofya Orhan Camii’de yapılan restorasyon çalışmaları, tarihe bakış açımızı gözler önüne serdi.
Bursa.com sitesinin haberine göre, ilk restorasyon çalışmalarının 2007 yılında başladığı İznik’teki tarihi İznik Ayasofya Camii’ne takılan cam kapı, görenleri hayrete düşürüyor. Kubbeleri betonla kaplanan müzenin minaresi de betonla sıvanmış halde…
Milattan sonra 325 yılında İznik Ayasofya Camii’nde toplanan Konsül’den dolayı Hıristiyan dünyası için kutsal sayılan Ayasofya Müzesi, geçen yıla kadar harabe haldeydi.
Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü müzenin restore edilmesine karar verdi ve 2007 yılında müze, restorasyon kapsamına alındı. Ancak aradan geçen sürede yapılan restorasyon çalışmaları, müzeyi tarihi dokusuyla korumak yerine günümüz modern binalarına döndürdü. Müze olarak kullanılan yapının tekrar camiye dönüştürülmesi için yapılan restorasyon çalışmaları tartışmalara yol açmıştı. Bir dönem müze olarak kullanılan ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çeken tarihi cami, 6 Kasım 2011 tarihinde, yani yaklaşık 90 yıl aradan sonra bayram namazının kılınmasıyla ibadete açılmıştı.
Kaynak:Bursa.com