İngiltere Parlamentosu, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) şartlarını düzenleyen anlaşmayı ikinci kez reddetti.
Bugün yapılan oylamada 242 milletvekili "evet", 391 milletvekili ise "hayır" oyu kullandı. 149 oy farkla reddedilen anlaşma için ocak ayında da oylama yapılmıştı. İlk oylamada anlaşma 230 oy farkla (202'ye karşı 432 oyla) reddedilmişti.
Parlamento 13 Mart Çarşamba günü ''anlaşmasız ayrılık'', 14 Mart Perşembe günü de ''Brexit tarihinin ertelenmesi'' seçeneklerini oylayacak.
İKİ OYLAMA DAHA YAPILACAK
BBC'nin haberine göre Başbakan Theresa May son oylama sonrası Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, iktidardaki Muhafazakâr Parti'nin milletvekillerinin AB'den anlaşma olmadan ayrılıp ayrılmama konusunda hür iradeleriyle oy kullanacaklarını söyledi.
Theresa May, İngiltere Parlamentosu'nun AB'den anlaşma olmadan ayrılmayı reddetmeleri halinde bu kez perşembe günü yeni bir oylama yapılacağını, milletvekillerine Brexit'in ertelenmesine destek verip vermediklerinin sorulacağını belirtti.
BAŞBAKAN MAY: DERİN BİR ÜZÜNTÜ DUYUYORUM
May konuşmasında, Brexit'in ertelenmesinin önlerindeki sorunu çözmeyeceğini de söyledi: "AB, İngiltere'nin Brexit sürecini tamamlayacağını mı?, yoksa ikinci bir referandum mu? istediğini öğrenmek isteyecektir."
May, "Parlamentonun, bu akşam aldığı karar karşısında derin bir üzüntü duyuyorum. İngiltere'nin AB'den bir anlaşma ile düzenli bir şekilde ayrılmasının en iyi sonuç olacağına inanmaya devam ediyorum." dedi.
İngiltere Parlamentosu'nda bugün yapılan oylamada 242 milletvekili "evet", 391 milletvekili ise "hayır" oyu kullandı.
"KENDİ TEKLİFİMİZİ GETİRECEĞİZİ"
Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn ise İngiltere Parlamentosu'nun müzakere edilecek bir öneri üzerinde anlaşması gerektiğini, kendi önerilerini yeniden Parlamento'ya sunacaklarını söyledi.
İşçi Partisi, İngiltere'nin anlaşma olmadan AB'den ayrılmasına karşı çıkıyor, ülkenin öncelikle AB ile Gümrük Birliği'ni sürdürmesini ve tek pazarda kalması gerektiğini söylüyor.
ANLAŞMASIZ BREXIT İHTİMALİ KUVVETLENDİ
AB cenahından ilk değerlendirme Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'dan geldi. Barnier, AB olarak, anlaşmanın kabul edilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Barnier, "İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılmasına yönelik hazırlıklarımız her zamankinden de fazla önem kazandı." dedi.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sözcüsü aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere Parlamentosu'nda anlaşmanın reddedilmesinden üzüntü duyduğunu, "çıkmaz" olarak tanımladığı duruma bundan sonra çözümün İngiltere'den gelmesi gerektiğini kaydetti.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "AB tarafından aralıkta, ocakta ve dün verilen ilave güvenceler göze alındığında, bu konuda daha fazla ne yapabileceğimizi düşünmek zor. Eğer bu çıkmazın bir çözümü varsa, bu Londra'dan gelmeli."