Brezilya'nın kuraklıkla imtihanı


SAO PAULO (CİHAN)- Latin Amerika'nın en büyük ülkesi Brezilya'da, son 50 yılın en kurak dönemi yaşanıyor. Brezilya'nın 20 milyon nüfusu aşan metropol şehri Sao Paulo'da, su sıkıntısı her geçen gün artarken, mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar ülkenin en kalabalık şehrini besleyen barajlarda su oranını yüzde 6'ya kadar düşürdü.

Küresel ısınmanın etkisiyle Ocak ayında yağan yağışların beklenenden düşük olması ve yağışların barajlara uzak bölgelere düşmesi su sıkıntısının yaşamasında en büyük etken görülüyor. Dünyanın en büyük nehri olan Amazon havzasını içinde barındıran ülkede aşırı su tüketimi, sıcaklar ve dengesiz yağış birçok bölgede kaynakların hızla azalmasına sebep oluyor.

BÜTÇESİ UYGUN PROJE ARANIYOR

Tatlı su kaynakları bakımından dünyadaki toplam su kaynaklarının yüzde 14'üne sahip olan Brezilya'da kuraklığın önüne geçmek için proje arayışı devam ediyor. Bilim adamları, Okyanus suyunu tatlı suya çevirme projesiyle Brezilya hükümetine teklif sundu. Hükümet, bu proje 1 buçuk milyar dolara mal olması sebebiyle sıcak bakmıyor. Bir başka proje ise ülkenin kıyı kesimlerinde oluşan nemi damıtarak içme suyuna çevirmek oldu. Yeterli teknik ekipman ve kalifiyeli elaman bulunamayınca bu projeden de vazgeçildi. Farklı bir proje olan ülkedeki tüm barajları birbirine bağlama projesi ise pahalı ama mantıklı bir proje olarak dikkat çekiyor.

TEDBİRLER ARTTIRILIYOR

Sao Paulo'da Mart'a kadar beklenen yağışlar gelmezse, hükümet tarafından su tüketimini azaltacak kampanyalar ve tedbir planları hazırlanıyor. Yerel yönetimlerin de destekleyeceği yeni kampanya, suyun tamamen karneye bağlanmasını öngörüyor.

Halihazırda ödül ve ceza sistemi uygulayan yerel yönetimler, fazla su harcayan konutlara ek vergiler, suyu ekonomik harcayan konutlara ise indirimli faturalar gönderiyor.

KURAKLIK ELEKTRİK FATURALARINI DA VURDU

Elektrik üretiminin yüzde 63'ünü hidroelektrik santraller aracılığıyla karşılayan Brezilya'da, ülkenin kuzey ve güney kesimlerinde sıklıkla elektrik kesintileri yaşanıyor. Barajların kuruması, elektrik üretimini düşürünce, elektrik fiyatlarında da artışa gidildi. Aynı anda hem elektrik hem su kesintileriyle karşı karşıya kalan halk durumu şikayet için protestolar düzenliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Brezilya'nın kuraklıkla imtihanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER