BURSA (CİHAN)- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bu zamana kadar Türkiye'ye güvenen ve yatırım yapan kimse zarar etmedi. Sürekli Türkiye hakkında olumsuz ve mesaj verenlerin hepsi kaybetti. İnanıyorum ki bundan sonrada böyle olacak." dedi.
Bakan Fikri Işık, Bursa'da Bosch'un Fren Sistemleri Fabrikası'nın açılışını yaptı. Açılışa Işık'ın yanı sıra, Bosch Fren Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Frıeder Megerle ve Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Yang da katıldı.
BU FABRİKAYI 38 HAFTADA YAPTIK
Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Yang, 38 haftada bu fabrikanın tamamlandığını belirterek, "Bunun bir otomotiv sektörü için bir göstergedir. Bundan sonraki dönem içinde gösterge. Bosch fren sistemleri 1975'den beri Türkiye'de üretim yapıyor. Ancak bu fabrikayla birlikte OSB içine gelmiş oluyoruz. Ve diğer fabrika yetkinlik merkezlerimizle birlikte sayıyı 5'e çıkıyoruz." dedi.
Geçen sene Türkiye'de yaklaşık 1.1 milyon araç üretildiğini belirten Steven Yang, şunları söyledi: "Bosch fren olarak bu alandaki ihtiiyacın yüzde 70'ini buradaki fabrikamızdan karşıladık. Ancak bu yeni fabrikamız mevcut kapasitenin iki katı üzerinde inşa edildi. Bu anlamda inandığımız Türk otomotiv sanayinin ileride büyüme potansiyeline sahip olan ihtiyacını biz şimdiden öngördük ve bu anlamda bu fabrikayı inşa ettik ve tasarladık."
Ürettikleri ürünlerin çok nitelikli olduğun belirten Yang, "Bosch'un Türkiye'de 100 yıldan fazla bir yolculuğu olduğunu ve bununda Bursa'dan başladığını belirten Steven Yang, şunları söyledi: "1972 yılında yine Bursa organize sanayi bölgesinde dizel enjektör meme üretme kararı aldık ve Türk otomitiv sanayisine Türkiye'den bu ürünü üreterek vermek için temelimizi attık. Bur'ada da yolculuğumuz bu şekilde başlamış oldu." diye konuştu.
Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Yang, bu gün açılışını yaptıkları yeni Bosch Fren Fabrikası'nın Bosch'un Türkiye'ye duyduğu güveni temsil eden bir yatırım olduğunu belirterek, "1972'den bu yana son 43 senedir 2 milyar Euro doğrudan kalıcı yatırım yaptık. Geçeni senede yolun diğer tarafından yüksek teknoloji enjektör üretim tesisini açtık. 2010 yılından bu yana son 5 yılda sadece Bursa'ya 500 milyon Euro yatırım yaptık Bosch grubu olarak. Bu yatırımlarla ve diğer yerleşkelerdeki ihracat ile ülkemizin toplam ihracatında Bosch grubu olarak yüzde 1'den fazla pay alıyoruz." şeklinde konuştu.
Bosch'un genlerinde Ar-Ge'nin olduğunu belirten Steven Yang, "Türkiye'deki 3 tane tastikli Ar-Ge merkezinden 339 çalışan ile birlikte Türkiye'den Ar-Ge ihracat eder konuma geldiklerini söyledi. Geçen sene 13 ülkeye ar-ge ihracatı yaparken bu sene tam 22 ülkeye bizzat Türkiye'de ki ki bu üç merkezden Ar-Ge ihracatı yapacağız." şeklinde bilgi verdi.
Steven Yang, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ocak 2015'den itibaren İstanbul'da ki merkezimiz bir bölge merkezi haline geldi. Ortadoğu'nun sorumluluğu artık Türkiye'ye bağlı. Türkiye artı Ortadoğu, 16 artı Türkiye 17 ülke olarak Türkiye ve İstanbul'dan yapılacak." şeklinde konuştu.
Türkiye'de üretilecek ürünlerin Ortadoğu'ya yayılması görevinin de Bosch Türkiye'ye verildiğini anlatan Steven Yang, "Gerek üretim, gerekse ar-ge ve yönetim alanında yetkinliklerimizle birlikte Ştutgart'ta büyük bir Türk bayrağını gururla dalgalandırıyoruz." diye ifade etti.
İNSAN ODAKLI ÜRETİM
Bosch fren sistemleri yönetim kurulu başkanı Frıeder Megerle ise insan odaklı üretim yaptıklarını belirterek, geleceğin sitemlerini bu gibi iştiraklerinde ürettiklerini belirtti. Frıeder Megerle, üretimde memnuniyet ve güvenlik odaklı çalıştıklarını sözlerine ekledi.
TÜRKİYE'YE GÜVENENLER KAZANDI
Bosch Fren Sistemleri Fabrikası'nın açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işıkta, teknolojinin devamlı geliştiğine dikkat çekerek, "Artık arabalar, arabalarla konuşacak. Arabanın içerisindeki parçalar birbirleriyle konuşacak. Siz direksiyon koltuğunda giderken kitabınızı okuyacaksınız, tanımlanmış yolda araç kendi kendine gidecek. Gerçi bizim bazı otobüs şoförlerimiz araç kullanırken kitap okuyormuş, onu bazı internet sitelerinde bunu gördük. Ama bu defa teknoloji ve güvenli olarak araç kendi kendine gidecek. Bir araba yeri geldiğinde havalanıp, yoluna devam edecek" dedi.
Bakan Fikri Işık, konuşmasında şunları söyledi: "Bu zamana kadar Türkiye'ye güvenen ve yatırım yapan kimse zarar etmedi. Sürekli Türkiye hakkında olumsuz ve mesaj verenlerin hepsi kaybetti. İnanıyorum ki bundan sonrada böyle olacak. Ama en küçük dalgalanmada kaçanlar hep kaybetti. Bosch gibi global şirketlerin bir ülkede yatırım yapması için şartlar vardır. Bunların bir tanesi iç Pazar. Türkiye'de güçlü bir iç Pazar var. İkincisi ülkenin bölgedeki konumu ve ihracat kapasitesi. Bu açıdan Türkiye önemli bir ülke. Bir başka sebep, devlet ve hükümetin sunduğu teşvikler. Buda önemli. Bu açıdan hükumetimiz yatırımcılara önemli destekler sunuyor. Eğer Türkiye'nin nitelikli insan gücü olmasaydı Bosch'un Türkiye'ye yatırım yapması bu kadar kolay olmazdı" dedi.
Teknolojinin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Işık, "Teknoloji de öyle gelişmeler var ki adeta bugüne kadar bildiğiniz şeyleri unutun cinsinden. Daha düne kadar uçaklarda otomatik pilot uygulaması var diye bakıyorduk. Şimdi otomobillere de geliyor. Artık sensor teknolojisi o kadar gelişti ki araçlar kendi aralarındaki mesafeleri kendileri ölçüyor. Şoför frene basmasa bile araç kendi basıyor. Artık dijital ortamda tanımlanmış yollarda sürücüsüz araç görme imkanımız var. Şimdi daha ileri teknolojilerde gelişmeye başladı İnterneti biz insanlar arası iletişimde kullanıyorduk. Artık her şeyin interneti kavramının günlük hayatımıza girdi. Artık arabalar, arabalar konuşacak. Arabanın içerisindeki parçalar birbirleriyle konuşacak. Siz direksiyon koltuğunda giderken kitabınızı okuyacaksınız tanımlanmış yolda araç kendi kendine gidecek. Gerçi bizim bazı otobüs şoförlerimiz araç kullanırken kitap okuyormuş onu bazı internet sitelerinde bunu gördük. Ama bu defa teknoloji ve güvenlik olarak araç kendi kendine gidecek. Bir araba yeri geldiğinde havalanıp, yoluna devam edecek" diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından fabrikanın açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra Bakan Işık ve protokol fabrikayı gezdi.
CİHAN