Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Köprüören köyünde demonstrasyon amaçlı ekimi gerçekleştirilen buğday tarlasında çiftçi inceleme gezisi düzenledi.
Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılarak, araştırma yayım ve çiftçi bağının güçlendirilerek farklı çeşitlerin yöre ve çevre çiftçisine tanıtmak amacıyla Köprüören köyünde oluşturulan demonstrasyon tarlasına İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından inceleme gezisi tertip edildi. Düzenlenen geziye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mustafa Kurt, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Coşkun Güler, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Oğuzhan Dinç, yöre ve çevre köylerden çiftçiler, muhtarlar, Tar-gel personeli ve İl Müdürlüğü teknik personeli katıldı.
Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılarak, Araştırma-Yayım-Çiftçi bağının güçlendirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren KTV Şube Müdürü Coşkun Güler; Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü tarafından kuru alanlar için geliştirilen ES-26, Nacibey, Müfitbey ve Tosunbey buğday çeşitlerini 20 dekar alanda Kızılcaören ve Köprüören köylerinde, sulu alanlar için geliştirilen Alpu, Harmankaya, Yunus ve Kızıltan çeşitlerini ise Altıntaş İlçemiz Yanlızasaray köyünde 40 dekar alanda ekiminin gerçekleştirilerek yöre ve çevre çiftçisine tanıtımının yapılacağını belirtti.
Üretim olmadan hiçbir şey olmaz diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Kurt; "Kütahya ilimizde toplam 140 bin hektar alanda dekara 221 kg verim alarak 311 bin ton buğday üretimi yapmaktayız. Merkez ilçemizde ise 35 bin hektar alanda dekara 257 kg verim alarak 92 bin Ton Buğday üretimi yapan 1. ilçeyiz. Köprüören köyümüzde ise 600 hektar alanda dekara 257 kg verim alarak 1.542 Ton Buğday üretimi yapılmakta. Siz değerli üreticilerimizden ES 26, Müfitbey, Nacibey, Tosunbey gibi sertifikalı tohumlar kullanarak 1500 ton olan buğday üretiminizi taçlandırmanızı diliyorum. Sap ve dane verimi artırmak, bu işten daha fazla para kazanmak için, protein değeri yüksek çeşitlerden üretim yapmaya davet ediyorum" dedi.
Köprüören köyü Tarım Merkezi Targel personeli Ahmet Fatih Yentur tarafından geziye katılan çiftçilere Es 26, Nacibey, Tosunbey ve Müfitbey buğday çeşitlerinin morfolojik, tarımsal ve kalite özellikleri ile hastalık, zararlılar ve önerildiği alanlar hakkında tarla başında bilgi verilmiş, tescilli çeşitlerin çevredeki parsellere bakıldığında yerel çeşitlere göre bitki boyunun daha uzun olduğu, yatmadığı, hastalıklara dayanıklı olduğu , kardeşlenme ve başaktaki tane yapısına bakıldığı zaman yerel çeşitlerden daha verimli olacağı kanaatine varılmıştır. CİHAN