Mersin'in Silifke ilçesi Arkum ve Atayurt mahallelerinde kadınlar, çilek hasadı yapıyor.
Yaklaşık 50 yıl önce yörede 'Arife Abla' olarak bilinen bir kadın girişimcinin 'burada yetişmez' sözlerine aldırmayarak ilk kez başlattığı çilek üretiminde büyük mesafe alan, Silifke'de çilek işçiliği yapan kadınlar, 8 ay süren çilek sezonunda kendilerine bu iş imkanını sunan kadın girişimciye 'Allah razı olsun' dileklerinde bulunuyor.
Silifke çileği tüm dünyada tanınır hale gelirken, büyük bir çoğunluğu yurt dışına ihraç ediliyor. Yurt içi ve yurt dışında ilgi gören çileğin hasadında ilçede yerli halktan ve doğu ve güneydoğudan gelerek çalışan 10 binin üzerinde insan çalışıyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla gittikleri tarladan öğle saatlerinde evlerine dönen kadınlar, "Çok zor ama mecburuz çalışmaya. Çalışıyoruz, alıyoruz parasını yiyoruz. Bu sene çok iyi oldu. Çilek az ama bu sene parası iyi oldu. Çileği buraya getiren kadını Allah nur içinde yatırsın. Allah razı olsun. Çilek bir nimet burası için. Bizlere çilek bir ekmek kapısı. Yıllardan beri çilekten ekmek yiyoruz. Allah ekenden de razı olsun, çalışandan da." diye konuşuyor.
Tarla sahibi üreticiler ise "Çileğimizden memnunuz, fiyatlarından da memnunuz ama fideler bozuk geldi, bu sene verim olmadı. Çilek 3 TL'ye gitti. Şimdi ise fiyatı 2 TL'ye düştü. Çileğin küçüğü ayrı, büyüğü ayrı fiyat, ihracatı ayrı fiyat. Meysu'ya da veriyoruz. Çok şükür elimizde ürün kalmıyor, kokmuyoruz. Geçen yıl fiyat hiç yoktu. Bu sene çok güzel Allah'a şükür. Çileğin masrafı çok bize bir şey kalmıyor ama yine de çalışıyoruz, yiyoruz." diye ifade ediyor.
CİHAN