Bursa Barosu Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru konusunu masaya yatırdı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Av. Ali Ersoy Kontacı ve Dr. Fahri Gökçen Taner'in yanı sıra, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Eğitim Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Av. Ayhan Candan konuşmacı olarak katılımıyla verilen seminerde, 12 Eylül 2010'daki referandumla birlikte yürürlüğe giren Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru sürecinin detayları Bursa Barosu'na bağlı avukatlar ile paylaşıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, Anayasa Mahkemesi'nin tabiri caizse geçmişte cam fanus içerisinde olduğunu dile getirerek, "Anayasa Mahkemesi'nin tabiri caizse geçmişte cam fanus içerisinde, insan yaşantısına çok uzak bir görüntüsü vardı. Yaşamlarımıza yararı dokunan bir mahkeme değildi. Bireysel başvuru sürecinin en önemli boyutu; mevcut yargı sisteminin, adalet dağıtmakta çok ciddi kuşku yaratmış olmasına rağmen insanlarda 'Haksızlığa uğrarsam Anayasa Mahkemesi'ne giderim' gibi bir düşünce yaratmış olmasıdır.Dolayısıyla bireysel başvuru süreci ile birlikte Anayasa Mahkemesi artık biraz daha ete kemiğe bürünmüş oldu." dedi.
Seminerde, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Avukat Ali Ersoy Kontacı ve Dr. Fahri Gökçen Taner, katılımcılara 'Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru' konusunda detaylı bilgiler verdi. Avukat Ali Ersoy Kontacı konuşmasında, Anayasa Mahkemesine neden gerek duyulduğu, temel insan hak ve özgürlüklerinin tarihsel gelişimi, korunması ve Anayasa Mahkemesinin yargılama yetkisini kullanırken temel hak ve hürriyetlere bakış açısını özetledi. Dr. Fahri Gökçen Taner ise Anayasa Mahkemesi'ne ekli başvuru dilekçesi ve bunda dikkat edilecek hususular ile talebin sonuçlandırılması konusunda dava dilekçesi ve ekli dökümlerde bulunması gereken nitelikler konusunda katılımcıları aydınlattı. Oldukça yararlı geçen çalışmayı TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Ayhan Candan yönetti. CİHAN