Çakın: Eğitim çalışanları okulların güvenliğinden sorumlu olmak istemiyor

Çakın: Eğitim çalışanları okulların güvenliğinden sorumlu olmak istemiyor

Aktif Eğitimciler Sendikası Uşak İl Temsilcisi Nihat Çakın, eğitim çalışanlarının okulların güvenliğinden sorumlu olmak istemediklerini söyledi.
Öğretmenlik mesleğin son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğradığını söyleyen Çakın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının da bu erozyona zemin hazırladığını kaydetti.

Öğretmene okulda nöbet tutturmanın hukuksuz ve mesleğe aykırı olduğunu belirten Çakın, "Öğretmene tutturulan nöbet ne hukuk ilkelerine, öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun değildir. Hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 'Öğretmenlik' başlıklı 43. maddesi 'Öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.' hükmünü içermektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere öğretmenin asli görevi eğitim ve öğretimdir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir." dedi.

"Öğretmenin güvenlik sağlamaya yönelik nöbet tutması mesleki açıdan uygun değildir" diyen Çakın, "Öğretmen bir güvenlik görevlisi değildir. Hiçbir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet görevi ile ilgili hiçbir eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulama bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabul edilemez." diye konuştu.

Çakın, öğretmenin Nöbet Görevi Karşılığı Verilmeyen Bir Emek Sömürüsü olduğunu belirterek, "Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 14 sayılı sözleşmesinde fazla mesailerin ancak belli bir ücret mukabilinde yapılacağı kabul edilmiştir. Ülkemiz de bu sözleşmenin tarafıdır. Kısaca öğretmenlerin nöbet hizmeti ve normal mesai saatleri haricindeki verilen her türlü görev, fazla çalışmadır ve zorla hiçbir öğretmene dayatılamaz, 55. maddesinde 'Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.' hükmü bulunmaktadır." dedi.

Öğretmenlerin okullarda tuttukları nöbetlerle ilgili eğitim çalışanlarına yapılan ankette eğitim çalışanlarına üç soru yöneltildiği ve alınan görüşlerde ise eğitim çalışanlarının yüzde 93'ü nöbet görevi karşılığında ek ders ödenmesi yönünde, yüzde 85'i nöbet görevinin öğretmenler için bir angarya olduğu ve asli görevinin dışında iş verildiği yönünde, yüzde 95'i okulların güvenliğinden öğretmenlerin sorumlu olmaması önünde görüş bildirmiştir." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Çakın: Eğitim çalışanları okulların güvenliğinden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER