İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği'nden ayrılamaları durumunda yüzleşilen göçmen krizi"in daha kötü boyuta ulaşabileceğini savundu.
İngiliz lider, İngiltere'nin AB üyeliğinin devam etmesi için yürüttüğü müzakerelerin sonucu olarak bu yaz ya da yıl sonunda planlanan referandumda ülkenin ayrılmasına dair bir karar çıktığı takdirde, Fransa'nın Ada'ya sınırı olarak kabul edilen Calais kentinde bekleyen yaklaşık 5 bin sığınmacının, iki ülke arasında oluşturulan güvenlik önemlerini sekteye uğratabileceğini söyledi.
Basın toplantısında konuşan İngiltere Başbakanı, Calais'de iki ülke arasında göçmenler için varılan anlaşmayı vurgulayarak, AB'den çıkılması halinde sınırların açılabileceğini ve binlerce göçmenin İngiltere'ye geçmek isteyebileceğini ifade etti. Cameron, AB üyeliğinin her iki taraf için de önemine dikkat çekerek, "Böyle bir mazeretin karşı tarafa verilmesini istemiyorum" şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz hafta Başbakan David Cameron'la Ada'nın AB üyeliğine ilişkin bir dizi görüşmeler yapmak ve anlaşmaya varmak amacıyla başkent Londra'ya gelen AB Konseyi Başkanı DonaldTusk, İngiltere'nin AB ile yeniden müzakere metninin taslağını yayınlamıştı.
İngiltere'nin AB üyeliğinin devam edebilmesi için sunduğu 4 maddelik reform talebi üzerine kendi müzakere taslağını sunan Tusk, en çok tartışmaya neden olan "AB üyesi ülkelerden İngiltere'ye gelen göçmenlerin devlet yardımları alabilmesi için ülkede en az 4 yıl yaşaması" ile ilgili maddeden vazgeçilmesi konusunda ısrarını sürdürmüş, ancak söz konusu madde diğer AB üyeleri tarafından kabul edilirse, kararın yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.
Başbakan Cameron'ın, gelecek hafta Brüksel'de diğer 27 AB üyesiyle yapılacak zirvede söz konusu reform maddeleri üzerine anlaşma sağlandığı takdirde ise İngiltere'de planlanan AB üyelik referandumunun Haziran ayında yapılması bekleniyor. CİHAN