İngiltere Kralı John tarafından 1215'te imzalanan ve Birleşik Krallık'ta parlamenter demokrasiye atılan ilk adım olarak kabul edilen Magna Carta Yasaları'nın (Büyük Özgürlük Fermanı) 800'üncü yılı, bugün düzenlenen özel bir törenle kutlandı.
İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kraliçe 2. Elizabeth'in katıldığı tören, Magna Carta'nın imzalandığı başkent Londra'nın batısındaki Surrey kontluğundaki Runnymede çayırında yapıldı. Törene konuşmacı olarak katılan Başbakan Cameron, 800 yıl önce imzalanan bu yasanın modern demokrasiye atılan ilk adım olduğunu belirtti.
David Cameron, Magna Carta Yasaları'nın, hükümet ve yönetim şekli arasındaki güç dengesinin sonsuza kadar değiştiğini vurguladı. Cameron, yasaların imzalandığı günden bu yana dünya çapında birçok ülkeyi ve jenerasyonu etkilediğini belirterek, "Onlar tarihe baktılar ve bu fermanın adalet ve özgürlük konuları üzerine dünyayı nasıl şekillendirdiğini gördüler." şeklinde konuştu.
Magna Carta, diğer adıyla Büyük Özgürlük Fermanı, 15 Haziran 1215'te İngiltere Kralı John tarafından imzalandı. İmzalanan ferman, temel hak ilkelerinin sunulduğu ilk yazılı siyasal belge olarak kabul ediliyor. Belgenin yürütüldüğünden emin olmak amacıyla, o dönemde fermanın 250 orijinal kopyasının dünya liderlerine gönderildiği ve bunlardan 17 kadarının ise korunmuş olduğu tahmin ediliyor.
Büyük Özgürlük Fermanı'nın orijinal 4 kopyasından ikisi başkent Londra'daki İngiliz Milli Kütüphanesi'nde (British Library) muhafaza ediliyor. Diğer ikisi ise Lincoln ve Salisbury katedrallerinde bulunuyor. Sene başından beri 800'üncü yıla özel etkinlik ve sergiler de ülke çapında düzenlenmeye devam ediyor. CİHAN