Çankaya Belediyesi Kent Tarım Hobi Evi'nde düzenlenen sebze yetiştiriciliği eğitimlerinin Ocak ayı programı sona erdi.
Seminerler kapsamında geçen hafta verilen 'Kentte Arıcılık' konusunun ardından bu hafta da 'Kentte Kompost Nasıl Yapılır?' eğitimi verildi. ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve Güneşköy Kooperatifi Üyesi Prof. Dr. Ali Gökmen'in verdiği eğitimde, kompost ile ilgili bilgiler detaylı şekilde anlatıldı.
Çankaya Belediyesi tarafından ücretsiz bir hizmet olarak düzenlenen ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşen eğitimde, sitelerde ortak kararlar alınıp çim alanların sebze yetiştirmek için kullanabileceğinin altı çizildi. Gökmen, böylece sitede yaşayanların mutfak atıklarının çöpe atılmadan değerlendirilebileceğine ve hep birlikte doğaya, toprağa yararlı işler yapmanın keyfinin yaşanacağına vurgu yaptı.
Kompostun toprağın en üstüne malç yöntemiyle yayılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ali Gökmen, malçlamanın toprak üzerinde yorgan etkisi yaparak kompostun toprağı zenginleştirmesini sağladığını, ayrıca, yağmur suyu ve erozyonla toprağın ve kompostun kaybını engellediğini belirtti.
Kompostun yanı sıra Biyokömür (Biochar) yapımından da söz eden Gökmen, kompostla beraber kullanıldığında toprakta çok uzun süre iyi bir beslenme sağlanacağını belirtti.
ŞUBAT'TA TEMEL SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİ VAR
Çankaya Belediyesi'nin Mutlukent'te bulunan Kent Tarım Hobi Evi'nde Ocak ayı seminerlerinin ardından Şubat ayında da 'Temel Sebze Yetiştiriciliği' kursu var.
10 Şubat'ta 'Yerel Tohumun Önemi Nedir?', 'Sebze Yetiştirmek İçin Ortam Nasıl Hazırlanır?', 17 Şubat'ta 'Tohumdan Fideye Yolculuk' ve 24 Şubat'ta 'Sebzelerde Hastalanır', 'Sebzelere Doğal Bakım' konularının anlatılacağı eğitimler, 12.30 ile 13.30 saatleri arasında verilecek. Dersler, Mahalle Bostanı'ndaki uygulama eğitimi ile tamamlanacak.
Dileyen tüm vatandaşların ücretsiz olarak katılabildiği eğitimlerden yararlanmak isteyenlerin 235 39 73 numaralı telefondan irtibata geçerek gerekli bilgileri alabileceği bildirildi.
CİHAN