Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde yapılmasına onay verilen 5'inci termik santral bir grup tarafından protesto edildi. Protestoya destek veren Çatalağzı Belediye Başkanı, "Biz yöneticiler olarak, aydınlar olarak buna 'dur' demezsek, şerefsiziz." diye tepki gösterdi.
Çatalağzı beldesinde 3'ü faaliyette 1'i inşaat halinde olan termik santrallere rağmen küçük bir vadide 5'inci termik santraline onay verilmesi, vatandaşların tepkisine neden oldu. 8 bin nüfuslu belde merkezinde toplanan yaklaşık 200 kişi, Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait termik santralin önüne kadar yürüdü.
Yaşanabilir Zonguldak Platformu tarafından düzenlenen termik santrallere karşı protesto yürüyüşüne Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, Tema Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan ve MHP İl Başkanı Hamdi Ayan da destek verdi. Çeşitli sloganlar atan grup, 'Termik santral istemiyoruz', 'Zonguldak uyuma, zehir soluma' ve 'Yöremizde artık yeni santraller istemiyoruz' yazılı dövizlerle yürüdü.
Yaşanabilir Zongudak Platformu Dönem Sözcüsü Kadir Orhan, şu an faaliyette olan termik santrallerin toplamda bin 665 megavat enerji ürettiğini belirterek, "Şu an itibarı ile bölgede faaliyette olan termik santraler toplamda 1665 megavat termik santral çalışmakta iken bu çevre yaşanamaz hale gelmiştir. Mevcut durumda bir düzelme yapılmadığı gibi, halen yapım aşamasında olan 1700 megavat termik santral de yakın zamanda devreye girerse burada sağlıklı canlı yaşamı söz konusu olmayacaktır. Bu çılgınlığa son verilmez ise burada çok dar bir alanda 5000 megavat termik santral olacaktır. Bu büyüklükte bir santral dünyanın hiçbir yerinde yoktur." ifadesini kullandı.
Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün de dar bir vadideki beldede yeni termik santral kurulmasına ateş püskürdü. Amaçlarının sadece sağlıklı bir yaşam olduğunu kaydeden Akgün, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Bundan sonra Çatalağzı'nda termik santral istemiyoruz. Bunun için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız. Çoğu insan bu eyleme gelmedi. Ben neden gelmediklerini biliyorum. Çoğunun ekonomik sıkıntısı var. Ekonomik bağımlılığı var termik santrallere, onun için gelmediler. Toplum öyle bir pozisyona itilmiş ki ekonomik olarak mağdur. Sesi çıktığı zaman başına vuracaklar. Biz yöneticiler olarak, aydınlar olarak buna 'dur' demezsek biz şerefsiziz. Birileri tabiri caizse başını tuttu, Çatalağzı'na termik santraller oldu. Ama bundan sonra birileri başını tutamayacak. Biz varız artık sahada. Termik santral istemiyoruz. Zonguldak'ta 5 milletvekili var. Hepsini 25 Temmuz'da Çatalağzı'na havuz başına bekliyorum. Delikanlı gibi çıkacaklar hepsi bu duruma ne diyorlar halka söyleyecekler. Tabiri caizse kimse dansöz gibi kıvırtmayacak. Herkes net olacak"
Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman da santral kuran firmaların eğer aileleriyle bu beldede yaşamayı kabul ederse kendilerinin de buna izin vereceklerini kaydetti. Adıyaman, bu konuda hiçbir bakanlığın başvurusunu belediye meclisinden geçirmeyeceklerinin altını çizdi.
BELDE SAKİNİ SÜHEYLA TEYZENİN RİCASI
Çatalağzı beldesinde yaşayan 3 çocuk annesi Süheyla Hoyradı (68) ise tanıdığı birçok komşusunun kanserden vefat ettiğini hatırlattı. Hoyradı, "Gençlerimiz küçüklerimiz var, yazık günah. Cumhurbaşkanı, Başbakan, bu Zonguldak'a bir el atsınlar. Bizi haritadan silmesinler. Bu lanet kanser çocuklarımızı mahvediyor. Gelecek gençlerimize, çocuklarımıza yazık oluyor." diye tepki gösterdi.
Protesto eylemi konuşmaların ardından son buldu. CİHAN