Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği üyesi ülkelerle yapılan anlaşma gereği 20 Mart'tan sonra 5 Yunan adasına ulaşan göçmenlerin hepsinin Türkiye'ye alınacağını söyledi. Çavuşoğlu, "Bu uygulama için 15 günlük bir süre gerekiyor. Yarına kadar bu adalara varan mültecilerin boşaltılması yani Yunanistan'a gitmesi gerekiyor. Yarından itibaren gelenler alınacak. Bu anlaşma gereği, Türkiye'ye yaklaşık 2 hafta sonra göçmenler gelecek. Aynı gün, aldığımız kaçak göçmen sayısı kadar Suriyeli göçmeni Avrupa Birliği alacak." dedi.
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Çırağan Sarayı'nda İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir araya geldi. Bakanlar, ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Çavuşoğlu'na, Yunanistan'daki sığınmacıların ne zaman gelmeye başlayacağı ve PYD'nin Suriye'de federasyon ilan etmesiyle ilgili görüşleri soruldu. 7 Mart'ta Avrupa Birliği'ne sunulan teklifi hatırlatan Çavuşoğlu, "Bunun üzerinde uzun süre üye ülkelerin görüşmesi ile karşılıklı istişare ve müzakerelerden sonra Avrupa Birliği ile bir anlaşmaya vardık. Esasen buradaki amaç kaçak göçün engellenmesi ve legal göçün teşvik edilmesi, insan kaçakçılarıyla da etkin bir mücadelenin yapılmasıdır. Amacımız buydu ve kaçak göçü durdurmaktı. Tabi bu işin insani, ekonomik, hukuki boyutu var. Tüm bunlar hem üye ülkelerde hem Türkiye'de hem de Avrupa Birliği kurumlarında tartışıldı, incelendi. İnsani konulardaki hassasiyetimiz herkes tarafından bilinir ve takdir edilir." diye konuştu.
'ALDIĞIMIZ GÖÇMEN SAYISI KADAR SURİYELİ AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE GÖNDERİLECEK'
Türkiye'deki 3 milyona yakın Suriyeliye hiçbir beklenti içinde olmadan ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Bu güne kadar 10 milyar dolardan fazla harcama yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz çünkü bu insanlar ya zalim bir rejimden kaçıyorlar ya da terör örgütlerinden kaçıyorlar. DAEŞ gibi, el-Nusra gibi. Dolayısıyla bu insanlara kapısını gönlünü açmak Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve Türk insanının her şeyden önce insani görevidir. Vardığımız anlaşmaya göre 20 Mart'tan sonra 5 Yunan adasına ulaşan göçmenlerin hepsini Türkiye'ye alacağız. Bu uygulama için 15 günlük bir süre gerekiyor. Yarına kadar bu adalara varan mültecilerin boşaltılması yani Yunanistan'a gitmesi gerekiyor. Yarından itibaren gelenler alınacak. Türkiye'ye yaklaşık 2 hafta sonra göçmenler gelecek bu anlaşma gereği. Aynı gün, aldığımız kaçak göçmen sayısı kadar Suriyeli göçmeni Avrupa Birliği alacak."
Bu konuda da gerekli tespitlerin yapıldığını kaydeden Çavuşoğlu, "Bundan sonraki süreçte de birebir olacak biz ne kadar alırsak aynı gün o kadar sayıda Suriyeliyi yeniden yerleşim için Avrupa Birliği ülkeleri almış olacak. Bu süreçte Avrupa Birliği'nin tabi ki mali katkısı da olacak ama Türkiye'ye değil, Türkiye'de yaşayan Suriyelilere. 2018'e kadar ilave bir 3 milyar avronun daha gelmesi söz konusu." dedi.
'FRANSA YA DA İTALYA'NIN BU KONUDA İTİRAZ ETMESİ BİZİ BAĞLAMAZ'
Göçmenler konusunda müzakerelerden sonra anlaşmanın sağlandığına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Herhangi bir Avrupa Birliği üyesi ülkesinin, Fransa ya da İtalya'nın bu konuda itiraz etmesi bizi bağlamaz. Hollande'la ikili görüşme yaptık. Hiçbir itirazı olmadı. Aynı şekilde İtalya'nın da hiçbir itirazı olmadı. Kendi aralarındaki görüşmelerde ne konuşuldu bunların detaylarını bilmiyoruz. 28 ülke müzakereleri yaptıktan sonra bir araya geldiler ve anlaştılar. Biz de daha önce taslak üzerinde vardığımız mutabakatı destekledik ve bir anlaşma yaptık." diye konuştu.
'AB KURUMLARI VİZE SERBESTİSİYLE İLGİLİ PROSEDÜRLERİ HAZİRAN SONUNA YETİŞTİRECEK'
Vize serbestisiyle ilgili de görüşlerini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "2013'de imzaladığımız bir anlaşma gereği aslında gelecek yıl uygulanacaktı. Fakat biz 29 Kasım zirvesinden sonra bunu öne aldık Ekim'e. 7 Haziran'da sunduğumuz öneri içindeyse bunu Haziran'a almak, haziran başı itibariyle. Ama Avrupa Birliği kurumları ve üye ülkeler Avrupa Birliği'nin kendi kurumlarında alması gereken kararlar olduğunu söylediler. Dolayısıyla prosedürü Haziran sonuna kadar yetiştirebileceklerini söylediler. Türkiye'nin de karşılaması gereken 72 tane kriter var. Biz şu anda yarısından fazlasını karşıladık. Meclis'e getireceğimiz yeni reform paketiyle diğer geri kalanının 4 Mayıs'a kadar karşılarsak Avrupa Birliği kurumları karar mekanizmasını işletecekler. Haziran sonuna ancak yetişebiliyor. Dolayısıyla bu konuda Avrupa Birliği'yle mutabakata vardık. Herhangi bir değişiklik yok."
'BİR TERÖR ÖRGÜTÜ DAEŞ'LE MÜCADELE EDİYOR DİYE MEŞRU GÖRÜLEMEZ'
PYD ve YPG'ye terör örgütü oldukları için karşı olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Son zamanlarda Türkiye'de gerçekleştirilen, sivil insanları hedef alan saldırılara baktığımız zaman hepsi Suriye'den geliyor ve oradaki kamplarda eğitim alıyorlar. Bir terör örgütü, DAEŞ'le mücadele ediyor diye meşru görülemez. Bizim itirazımız buydu. Kaldı ki hangi güçlerin bu PYD-YPG'yi kullandığını görüyoruz. Bunu kardeşimiz İran da görüyor. PYD DAEŞ'le, Suriye'nin toprak bütünlüğü, özgürlüğü için mücadele etmiyor ki, kendisine kanton oluşturmak için. Bundan karşıydık. Bunu tüm konuşmalarımızda vurguladık. Bu endişelerimizde de haklı çıktık. Bugün işte YPG, PYD gerçek yüzünü tüm dünyaya gösterdi. Suriye'yi bölmek istiyorlar. Biz buna karşıyız. İran'la birlikte Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz." dedi.
CİHAN