Çelik'ten randevu açıklaması: Hiçbir partiyi kategorik olarak dışlamıyoruz


AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, HDP randevusunun iptal edilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Meclis'te olan her siyasi partiden randevu istediklerini belirten Çelik, "Çünkü o partileri halklar kurmuştur, halkın oy verdiği partiye halkımıza duyduğumuz saygı gereği, o partiye oy veren vatandaşlarımıza duyduğumuz saygıdan dolayı o partiden randevu isteriz. Bu sebeple HDP'den randevu istedik. Randevu istemenin sebebi diğer partilerle olduğu gibi halkın oy verdiği bir partiye duyulan saygıdır. Ama HDP yöneticilerinin anayasa gibi büyük bir meselede gayri ciddi bir tutum takınmaları, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde önemli bir ihtilafta Türkiye'yi zedeleyici bir tutum almaları, sonra da genel başkanımıza, başbakanımıza yaptıkları saygısızlık da randevu iptalinin sebebidir. Yoksa biz hiçbir partiyi kategorik olarak dışlamıyoruz. Çünkü o partilere oy veren vatandaşlarımızın iradesine duyduğumuz saygı bunu gerektirir. Ama o partinin yöneticileri bu sorumluluğu taşımazsa onları muhatap almayız." diye konuştu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sözcüsü Adana Milletvekili Ömer Çelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi.

Çelik toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Anayasa ile ilgili geçen dönem çalışmaları yarıda kalan komisyonun çalışmalarına devam edeceğini söylediniz. HDP ile ilgili üye verecekler mi nasıl bir sistem öngörülüyor?" sorusuna Çelik, şu cevabı verdi: "Böyle bir çalışma zemini çıktığı zaman bu AK Parti'nin inisiyatifinde değil bu meclis başkanımızın inisiyatifinde yürümesi gereken bir süreçtir. Meclis başkanının kendi takdirleridir nasıl bir davet yapacaklar nasıl bir çalışma yürütecekler. Bizim iktidar partisi olarak 1 Kasım seçimlerinden sonra olağan yerine getirmemiz gereken işlerimiz vardır. Bakanlar kurulunun kurulması, MYK ve MKYK'nın tazelenmesi. Bu çerçevedeki takvim bittikten sonra anayasa görüşmeleri başlamış oldu. Biz iktidar partisi olarak diğer partilerle görüşmemizi tamamlayacağız. Burada ortaya çıkan iradeyi geçmişteki yöntem gibi değerlendirilecektir. Biz her siyasi partiden randevu isteriz mecliste olan. Çünkü o partileri haklar kurmuştur, halkın oy verdiği partiye halkımıza duyduğumuz saygı gereği o partiye oy veren vatandaşlarımıza duyduğumuz saygıdan dolayı o partiden randevu isteriz. Bu sebeple HDP'den randevu istedik. Randevu istemenin sebebi diğer partilerle olduğu gibi halkın oy verdiği bir partiye duyulan saygıdır. Ama HDP yöneticilerin anayasa gibi büyük bir meselede gayri ciddi bir tutum takınmaları, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde önemli bir ihtilafta Türkiye'yi zedeleyici bir tutum almaları, sonra da genel başkanımıza başbakanımıza yaptıkları saygısızlık da randevu iptalinin sebebidir. Randevu istenmesinin sebebi o partiye oy vermiş vatandaşlarımıza duyduğumuz saygıdır, randevu bunun için istenmiştir, randevu iptalinin sebebi ise partinin yöneticilerini, partinin tabanından bağımsız olarak değerlendiriyoruz bunu, genel başkanımıza ve başbakanımıza karşı, konuşulacak konunun ciddiyetine yakışmayacak bir yaklaşımla konunun içini boşaltacak bir söylem tutturmalarıdır. Yoksa biz hiçbir partiyi kategorik olarak dışlamıyoruz. Çünkü o partilere oy veren vatandaşlarımızın iradesine duyduğumuz saygı bunu gerektirir. ama o partinin yöneticileri bu sorumluluğu taşımazsa onları muhatap almayız."

Başka bir gazetecinin, "Uzlaşma komisyon bundan sora 60 maddenin üzerine mi konulacaklar üzerine mi çalışacak? Bir önceki komisyonda bir sorun vardı. Bütün maddelerde oybirliği şartı aranacak mı? Liderlerin tekrar bir araya gelmesi söz konusu olabilir mi? MHP ile bir uzlaşı olmazsa, CHP ile yola devam eder misiniz?" sorusu üzerine Çelik, şöyle konuştu: "Şu aşamada takvimimize ve gündemimize bakalım. Gündemimiz 4 Ocak'ta MHP ile görüşeceğiz. Bütün bu gündem maddeleri ve kuşkusuz başka gündemleri de var MHP ile görüşülecek. MHP gibi Türk siyasi tarihinde önemli bir misyona sahip partinin anayasa çalışmaları içinde yer alması son derce kıymetlidir. Kuşkusuz, geçmişteki çalışma yönteminin bir takım mahsurları odu. Siyasi partiler eşit üye vereceklerdir o komisyona geçmişte öyle kurgulandığı için komisyon ama belki de o zaman daha sonra yapılan bir çalışmayla iki partinin uzlaştığını, onları kırmızı çizip, üç partiyi yeşil çizip bir şema çıkarmışlardı, görülüyor ki, bizim partide yaptığımız toplantılarda anayasa konusunda 23 büyük 15'e yakın küçük toplantı yapmıştık. Meclis'teki komisyonda tam bir mutabakat sağlanması böyle bir çalışmayı imkansız kılıyor. Böyle bir çalışmayı her siyasi parti değerlendirecektir. Yeni modellerin önerilmesi, yeni yöntemler üzerinde durulabilir. Dünyada da farklı yöntemler var. TBMM'nin idare teşkilatı, buradaki memurlar bu konudaki müktesebata hakimler. Kuşkusuz onlar yeri geldiği zaman bu müktesebatı sunacaklardır. Liderler düzeyindeki görüşme trafiği açıktır. İhtiyaç duyulduğu zaman görüşülür."

"Görüşmede Suriye, Rusya olmak üzere terör konuşuldu mu" sorusuna Çelik, "Kuşkusuz. İki genel başkan bir araya geldiği zaman bunlarda konuşulur. Ama ana mevzular bunlardı. Diğer mevzulara karşılıklı olarak değinildi. Kılıçdaroğlu'nun yaklaşımları oldu, Başbakanımızın kendisine bilgi vermek istediği hususlar oldu. Bunlar her bir araya gelişlerde verimli oluyor." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Çelik'ten randevu açıklaması: Hiçbir partiyi kategorik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER