Çevreciler, kıyı katliamlarını durdurmak için bir araya geldi


Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Ozan Veryeri, Çanakkale Karabiga'da termik santral yapılması düşünülen kıyıları, yerel gönüllü ekipleri ve sivil toplum örgütleriyle birlikte koruduklarını açıkladı.

Sualtı Araştırmaları Derneği, 'Türkiye Kıyılarında Önemli Doğa Alanlarının Korunması ve Savunulması' projesini Ankara'da tanıttı. Sualtı Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Ozan Veryeri, Türkiye'de yüzde 75'e yakın bir oranda kıyıların tahrip olduğunu, yüzde 25'lik kısmının ise koruma statüleriyle koruma altında olduğunu söyledi. Hızla gelişen sanayileşme ve buna bağlı kalkınma süreçlerinde şu anda bu kıyıların da tehdit altında olduğunu ifade eden Veryeri, şunları ifade etti: "Biz projeye özellikle önemli doğa alanlarının korunmasının önemini ifade etmek ve varsa yasa dışı yapılaşma ve tahribat süreçleri bunları engellemek, ilgili resmi kurumlarla birlikte bu süreçleri durdurmak amacıyla başladık."

Derneğin geçmişi 30 yıla dayandığını kaydeden SAD Yönetim Kurulu Başkanı Veryeri, "Türkiye kıyılarında bir istihbarat ağımız vardır. Bu istihbarat ağı özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz'de bu projeler kullanılacak. Gönüllülerimiz, temsilciliklerimiz ve istihbarat ağımız vasıtasıyla olası vukuatlardan haberdar oluyoruz. İlgili alana giderek, fotoğraf ve video çekerek konuyla ilgili dilekçe ve raporlarımızı resmi kurumlara sunuyoruz. Gönüllülerimiz ağırlıkla bölge halkından oluşuyor." diye konuştu.

"ÇANAKKALE'DE TERMİK SANTRAL YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN KIYILAR KORUNMAKTA"

Türkiye'nin bütün kıyılarında sorunlar tespit etiklerini aktaran Veryeri, "Bu proje kapsamında nesli tehlike altında canlıların yaşadığı Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerini ele alacağız. Projemiz 24 ay sürecek. İzmir'de SİT alanında yazlıkçıların yaptığını düşündüğümüz yasa dışı müdahaleler sonucunda SİT Kurulu'nun kararıyla durduruldu, yıkım kararı çıktı. Aydın, Kuşadası'nda yine bazı turizmcilerin kıyı kenar çizgisi içerisinde doğal alanlarda yaptığı yasa dışı çalışmaların da durdurulmasını sağladık. Bunun yanı sıra Çanakkale, Karabiga bölgesinde son 3 yıldır yerel gönüllü ekiplerimiz ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yaptığımız mücadelelerle termik santral yapılması düşünülen bu kıyılarda hala alan korunmakta. Alanın bakir yapısının korunmasını sağlamaktayız." dedi.

Sualtı Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nesimi Ozan Veryeri, Çanakkale'ye kurulması planlanan termik santralle ilgili yürütme kararının defalarca verildiğini, bir tanesinin yapımına devam edildiğini savundu. Veryeri, Çanakkale'nin son 15 kilometrelik kıyısında yapılması planlanan termik santral proje çalışmalarını başlangıcının yapılmadığını, durdurduklarını kaydetti. Nesim Ozan Veryeri, 6-7 tane daha santralin mahkemelik olduğunu ancak alana bir çivi dahi çakılmadığını sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Çevreciler, kıyı katliamlarını durdurmak için bir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER