CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Adana'nın sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Sözlerine Adana, Ceyhan ve Osmaniye'nin kurtuluş günlerini kutlayarak başlayan Türkmen, kentin şimdi başka kahramanlık destanlarına ihtiyacı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın Adana için söz verdiği ancak yerine getirmediği Ceyhan Enerji ve İhtisas Bölgesi'nin hala hayata geçirilemediğinin altını çizen Türkmen, hükümetin iki seçimde de müjde olarak verdiği Çukurova Havalimanı için de bir gelişmenin olmadığına dikkat çekti.
Türkmen, "Adana her gün ciddi anlamda elektrik kesintileriyle uğraşırken ne yazık ki ne enerji dağıtım şirketi, ne de diğer yetkililer bu konuda en ufak bir girişimde bulunmuyorlar. İldeki ayakkabı üreticileri Türkiye'ye değil, tüm dünyaya ihracat yaparken, Sarıyakup gibi bir mahalleye sığınmış durumdalar. Bu esnaflar buradan taşınmadığından çok ciddi sorunlarla karşı karşıyalar. Bütün bunlar şehrin tarımda ve sanayideki kan kaybının göstergesidir." dedi.
Adana'nın 1990'lı yıllara kadar sanayi ve tarımıyla öne çıkan illerden biriyken, bugün işsizlikte 13,2, sosyo-ekonomik gelişmişlikte 16'ıncı sıraya gerilediğini aktaran TBMM Katip Üyesi ve CHP Milletvekili Türkmen, "Vasıfsız göç alan Adana nitelikli göç veriyor. Bu konudaki istatistik eksi 11 bin 619. Bir zamanların fabrikatörler şehri Adana, TÜİK 2011 verilerine göre; sanayi sektörünün katma değer oranı 21'dir. Türkiye ortalaması ise 27,5'tir." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin ekonomi ve sanayisini geliştirebilmek için İstanbul gibi bölge ekonomileri oluşturmak zorunda olduğunu kaydeden Türkmen, "İstanbul'a alternatif olabilecek tek bölge Adana'nın merkez olduğu Çukurova'dır." diye konuştu.
Adana'nın yılda 3 kez hasat almasına rağmen tarımsal üretimde kötü bir noktada olduğunun altını çizen Türkmen, şöyle devam etti: "Sanayinin en stratejik ürünü olan pamuk Adana'da bitmiştir. Mısır ekiminin teşviki, pamuk ithalatında ek maliyetlerin bulunmaması, pamuk ekim alanlarının mısıra kaymasına yol açmıştır. Pamuk ithalatına harcanan paranın bir kısmı teşvik için ayrılırsa yalnızca Adana değil tüm Türkiye kazanacaktır. Rusya'yla aramızda başlayan kriz de Adana ekonomisine ayrıca bir fatura ödetmektedir. Rusya pazarına yapılamayan narenciye ihracatı nedeniyle bugün üreticilerimiz tahsilat zorluğu çekmekte, çeklerini ödeyememekte, kredisini ödeyememekte ve üretim maliyetini de karşılayamamaktadır. Kaybeden yalnızca çiftçi değil, işini kaybeden hasat işçileri ve paketleme tesislerinde çalışan işçilerdir. Çukurova bölgesinin ve Adana'nın temel ihtiyacı yerli ve dış pazara dönük, katma değeri yüksek üretimdir."
'TEŞVİK SİSTEMİ, SANAYİMİZİ VURDU'
Teşvik sisteminin, Adana'nın sanayi bakımında gelişimini engellediğini savunan Türkmen, şehrin ikinci bölge kapsamında olduğunu hatırlattı. Türkmen, Kozan, Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke ve İmamoğlu'nda tuvaleti, suyu, yolu olmayan ilçelerin teşvikte ikinci bölgede değerlendirmesine karşı çıktı. Teşvik konusunda Adana için farklı bir sistem geliştirmek gerektiğini anlatan Elif Doğan Türkmen, "Adana Organize Sanayi Bölgesi'nin ve ülke genelindeki sanayinin kalifiye eleman ihtiyacını gidermenin tek yolu da yaygın eğitim sisteminin bu ihtiyaca yönelik yeniden düzenlenmesidir. Adana, tıpkı Türkiye gibi tüm partilerin, tüm siyasi görüşlerin temsil edildiği bir şehirdir. Bu bir zenginliktir. 'Aslolan Adana' diyerek, kentin 14 milletvekili ve bakanı hep birlikte olursa burası kalkınacaktır. Türkiye'nin aynası olan Adana'nın kalkınması aynı zamanda Türkiye'nin kalkınmasıdır." şeklinde konuştu. CİHAN