CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel ile CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Meclis Başkanlığına "Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında" kanun teklifi verdi. Teklifte, kamu görevlilerinin ücret ve aylıklarına en az yıllık enflasyon oranında zam yapılması, toplu sözleşme görüşmelerinin taraflarının inisiyatifi veya takdirine bırakılmadan genel bir kural haline getirilmesi isteniyor. Böylece toplu sözleşme görüşmelerinin konusu, buna ek olarak yapılacak zamlar ile diğer mali ve sosyal haklar olacak.
Teklifin gerekçe bölümünde, 2013 yılında hükümet ile yetkili konfederasyon arasında imzalanan toplu sözleşmenin, dünya sendikacılık tarihine büyük bir skandal olarak kaydedildiği savunuldu. Bu toplu sözleşme ile Türkiye'de memurlar ve memur emeklilerinin büyük bir ihanete uğradığı; adeta sofralarından ekmeklerinin, ceplerinden paralarının gasp edildiğinin iddia edildiği gerekçede, "Memurlar ve memur emeklileri adına bu skandala imza atan dönemin yetkili konfederasyon başkanı ise 2015 Genel Seçimlerinde iktidar partisinden milletvekili yapılarak adeta ödüllendirilmiştir. 2013 Toplu sözleşme görüşmelerinde Hükümetin yüzde 3+3 zam teklifini reddeden yetkili konfederasyon, 2014 yılı için kamu çalışanlarının maaşlarına 123 TL seyyanen zam yapılmasını yeterli bulurken, enflasyon farkı ve Temmuz ayı zammından feragat etmiştir. 2015 yılı için ise sadece maaşlara yapılacak yüzde 3+3 zam kabul edilmiş, enflasyon farkından ise yine vazgeçilmiştir. Oysa asıl olan öncelikle kamu görevlilerinin maaşlarının enflasyon karşısında korunmasıdır. Toplu sözleşme görüşmeleri ancak bu enflasyon oranındaki artışın üzerine yapılacak olan zam ve diğer mali ve sosyal haklar için gerçekleştirilebilir. Nitekim Hükümetin 2014 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 5,3 iken yüzde 9,4'e çıkmış, yetkili sendikanın yıllık enflasyon farkını göz ardı ederek kabul ettiği 123 TL'lik zam, memur ve memur emeklilerinin maaşlarında her ay 41 lira ile 578 lira arasında kayba yol açmıştır. Enflasyon farkının uygulanmaması, memur ve emeklileri sadece 2014'te değil, 2015 yılında da büyük zarara uğratmıştır. Yeni yıl zammı, enflasyon karşısında eriyen 2014 maaşlarına yapıldığı için en düşük dereceli memur 2015 yılı boyunca her ay 63 lira, müsteşarlar da her ay 595 lira eksik maaş almak durumunda kalmıştır.
Oysa toplu sözleşmeye enflasyon farkı maddesi konulmuş olsaydı, memura 2014 Ocak ayında 123 TL seyyanen verilen zamla artan maaşı üzerinden değil, bunun üzerine enflasyon farkı da eklenerek aldığı maaş üzerinden 2015 Ocak ayında yüzde 3 ve daha sonra 2015 Temmuz ayında yüzde 3 zam almış olacaktı. Bu Kanun Teklifinin amacı emekçilerin haklarını hukuk kurallarıyla güvence altına almaktır. 2013'te de görülmüştür ki, haklar yetkili kişiler, kurullar, sendikalar eliyle değil ancak kanunlarla, hukuk kurallarıyla korunabilmektedir.
Bu nedenle kanun teklifimiz ile yetkili sendikanın 2013 toplu sözleşme görüşmelerinde hangi hesapla göz ardı ettiği anlaşılmayan "yıllık enflasyon oranında maaş artışını" vazgeçilmez bir genel bir kural haline getirmek amaçlanmıştır. Bu durumda toplu sözleşme görüşmeleri enflasyon oranındaki maaş artışının üzerine yapılacak zamlar ile diğer mali ve sosyal haklar için yapılacaktır." denildi.
KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI VE TOPLU SÖZLEŞME KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 25/6/2001 tarih ve 4688 sayılı Kanununun 31 inci maddesinin 5 inci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra maddeye eklenmiştir.
"Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde yapılacak artış yıllık enflasyon oranın altında olamaz. Bu husus toplu sözleşme görüşmelerinin tarafları arasında pazarlık konusu dahi yapılamaz. Toplu sözleşme görüşmeleri kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine yıllık enflasyon oranında verilecek olan zamma ilave olarak getirilecek zamlar ile diğer mali ve sosyal haklar için yapılır."
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
CİHAN