Bursa'nın Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçesindeki tarım işçilerinin yaşam koşullarını yerinde inceleyen Türkiye Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB ve Bursa Eczacılar Odasının (BEO), çadırlarda kalan vatandaşların ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. CHP milletvekili Orhan Sarıbal ise Güneydoğu'dan gelen tarım işçilerinin yerini Suriyeliler'in aldığını ifade etti.
Bursa Tabip Odası (BTO) tarafından 2010 yılında başlatılan mevsimlik tarım işçilerinin çadır kamplarını inceleme ziyaretleri bu yıl da devam etti. Bu yıl ki incelemelere Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Aydın, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Bakanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, TMMOB üyeleri ve CHP Bursa milletvekilleri Orhan Sarıbal ile Ceyhun İrgil'in yanı sıra, gazeteci Gül Kolaylı'nın da katıldığı ekiple yapıldı.
TÜRKİYE'DE 485 BİN GEZİCİ TARIM İŞÇİSİ VAR
BAOB yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısında çadırlardaki yaşam hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Çadır kamplarda çekilen görüntülerle desteklenen basın açıklamasında sonuçları paylaşan Ertuğrul Aydın, TÜİK'in 2015 verilerine göre Türkiye'de 5,4 milyon tarım işçisinin 485 bininin mevsimlik işçi olduğunu belirtti.
Geçici ve mevsimlik çalışanlar, eşleri ve çocukları da değerlendiril de bu rakamın 1 milyona çıktığını anlatan Ertuğrul Aydın, Bursa genelinde de 15 bine yakın mevsimlik tarım işçisi olduğunu belirterek, "Mevsimlik tarım işçilerinin ilkel şartlarda yaşıyor. Özellikle barınma, içme suyu, eğitim sağlık sorunları, trafik kazaları, okul çağındaki çocukların eğitim sorunları, korunaksız doğal yaşam şartları, kimyasal maddelerin etkileri, çalışma sırasında sürekli yer değiştirmeleri, sosyal güvencelerinin olmayışı, ayrımcılık, dışlanma, yaşama ve çalışma koşullarıyla ilgili sıkıntıları görülmektedir." dedi.
Çalışmaların özellikle Mustafakemalpaşa ilçesi Çeltikçi, Ovaesemen ve Hotanlı köylerinde ki çadır kamplarında yoğunlaştırdıklarını anlatan Aydın, tarım işçilerinin ilkel şartlarda günlük 40 liraya çalıştıkları ve bunun da bir bölümünü 'Dayıbaşı' denilen kişiye verdiklerini söyledi.
Bu zamana kadar yaptıkları gezi ve inceleme sonuçlarının valilik ve belediyelerle paylaşmalarına rağmen hiçbir sonuç alamadıklarından yakınan Ertuğrul Aydın, sözlerini şöyle noktaladı: "Mevsimlik tarım işçileri iş kanunu çerçevesine alınmalı ve sosyal güvenceye kavuşmalıdır. Mevsimli tarım işçilerinin istihdamına yönelik Türkiye İş Kurumu görevlendirilmelidir. Başbakanlığın genelgesi doğrultusunda mevsimlik gezici tarım işçilerini izleme kurulu çalışmalarını en kısa zamanda başlatılmalı. Mevsimlik tarım işçileri her türlü hastalığa açık hijyen olmayan mekanlarda barınmak zorunda kalmamalı. Yerleşim alanına acilen temiz su sağlanmalıdır. Kanalizasyon sorunu çözülmeli, yerleşim alanına elektrik götürülmeli. Bu insanlara sağlık hizmeti götürülmeli. Eğitim hizmeti verilmeli ve güvenlik sağlanmalı."
Toplantıya katılan CHP milletvekili Orhan Sarıbal ise, bu konuda yasal düzenleme yapılması gerektiğini dile getirirken, "Bu konuda geçen yıllarla bu sene arasında temel iki tane fark var. Bir tanesi artık Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelisinden buraya gelen insanlar yavaş yavaş azalmaya başlıyor. İkincisi ise o gelmeyenlerin yerine ise Suriyeliler geliyor. Daha ucuz emek ve bunların üzerinden bir ticaret yapılıyor şu anda." dedi. CİHAN